Preberite pet zanimivih dejstev o trgu rabljenih avtomobilov v letu 2021.

Avtomobilski trg se iz leta v leto hitro spreminja, nekateri trendi in pogoste prevare prodajalcev avtomobilov pa ostajajo enake. IT podatkovno podjetje carVertical je za ljubitelje avtomobilizma objavilo letno poročilo z letno statistiko.

Podjetje podatke o vozilih pridobiva iz podatkovnih baz s pomočjo VIN številk in tako ustvarja poročila o zgodovini avtomobilov. Vsa dejstva temeljijo na podatkih podjetja carVertical.

Najpogosteje poškodovan avtomobil na trgu

Statistika o škodi je še bolj osupljiva: vsa poročila skupaj znašajo za 3.282.580.416 evrov škode.

Zanimivo je dejstvo, da niso vsi avtomobili enako pogosto udeleženi v nesrečah. Verjetno tudi ne preseneča, da so BMW-ji na vrhu seznama glede na škodo - 47,77 odstotkov vseh BMW-jev na trgu je poškodovanih.

Nasprotno pa se le 29,53 odstotkov Fiatov ni uspelo izogniti nesrečam.

Prevara s prevrtenim števcem kilometrov izjemno pogosta

Na podlagi poročil o zgodovini avtomobilov, ki so bila ustvarjena v celem letu, je nazaj prevrtena kilometrina med najpogostejšimi prevarami, na katere naletijo kupci avtomobilov.

18,5 odstotkov vseh poročil v lanskem letu je kazalo znake sprememb na števcu kilometrov. V točnih številkah to znaša 7.112.444.874 nazaj prevrtenih kilometrov skupno pri vseh preverjenih vozilih.

Škoda Octavia najpogosteje tarča tatov

Leta 2021 so tatovi še naprej kradli, sumljivi prodajalci pa so še vedno preprodajali njihove avtomobile. Najboljši način, da se izognete ukradenim avtomobilom, je, da preverite zgodovino avtomobila.

V lanskem letu je podjetje za poročila o zgodovini avtomobilov ustvarilo 672 poročil za avtomobile z oznako ukraden.

Ti podatki pravijo, da je bil največkrat ukraden model avtomobila Škoda Octavia, in sicer z 38 ukradenimi primerki.

Glede na poročila je verjetnost, da bo Octavia ukradena, 3,75-krat večja kot pri sosedovem BMW-ju serije 3. To pomeni, da morajo biti lastniki Škode še posebej previdni ter morajo skrbno paziti na svoj avtomobil.

Najbolj priljubljeni BMW, Volkswagen in Audi

Glede na podatke iz poročil so BMW, Volkswagen in Audi najbolj priljubljeni proizvajalci avtomobilov. Skupaj predstavljajo 13 odstotkov vseh avtomobilov, pregledanih na platformi.

Natančneje, BMW serije 3 je med kupci najbolj priljubljen in predstavlja približno 5 odstotkov vseh carVertical poročil o zgodovini vozila.

VW Passat in Audi A4 ne zaostajata veliko, medtem ko se modeli drugih proizvajalcev uvrščajo nižje med prvih petnajst.

Drugi priljubljeni modeli avtomobilov na tem seznamu so BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz razreda E, Opel Astra, Mercedes-Benz razreda C, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb in BMW serije 1.

Najstarejši med preverjenimi avtomobili so BMW-ji

Starih BMW-jev je več kot skoraj katerih koli drugih avtomobilov. 40,38 odstotka BMW-jev, ki ste jih pregledali leta 2021, je bilo izdelanih med letoma 1990 in 2010.

Pri VW in Audiju ti številki znašata le 14,56 odstotka in 19,97 odstotkov. Odstotek starejših avtomobilov pa je pri proizvajalcu, kot je Citroën, še nižji - le 10,92 odstotkov. 

Če upoštevamo samo novejša BMW vozila, je situacija slabša. Poškodovanih je kar 52,06 odstotka BMW-jev, izdelanih po letu 2010.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rockandroll (nepreverjen)

Pa to ni pomembno za povprečnega slovenskega kupca, če je bil avto karamboliran, če je uvožen z Nemčije z dvakrat zbitimi kilomatri, glavno da so ga preprodajalci lepo spolirali in kemično očistili, pa nek se vidi razkoš, kupijo avto za 15.000 € ki bi sicer stal 23.000 €, noben s ene vpraša kako je lahko avto s tujine z boljšo opremo ( plus stroški tega da avto uvoziš ) za tisoče € cenejši od avta ki je bil novo kupljen na slovenskem trgu ? Glavno da se sveti spolirani zgarbani lažni BMW na dvorišču in da te sosedje občudujejo ali pa ti pač zavidajo :) . Reveži ki bi preko avtov radi dobili potrditev okolice ;) .

eBrane (nepreverjen)

To, da je več kot 40 % BMW-jev starih več kot 10 let, pri čemer odstopajo od povprečja, kaže na neko kakovost...

Starejše novice