Pripravite svoje jeklene konjičke na zimske razmere. Preverite tudi, kateri 'zimski' triki o avtomobilih držijo in kateri ne.

Vremenske napovedi so se uresničile in zunaj sneži. Sneg se sicer ne obdrži na cestišču, je pa toliko večja možnost poledice. Pri pristojnih in strokovnjakih smo se pozanimali, na kaj moramo paziti in kakšni so nasveti v zimskih razmerah na cesti.

Kako čim varneje voziti, katere so največje napake voznikov in kakšni so nasveti pri rokovanju z našim vozilom v zimskih vremenskih razmerah, sta nam povedala Srečko Šteiner, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota in Tadej Šalamun, predstavnik Avto Rajh.

Obvezna zimska oprema

Kot opozarja Šteiner, je treba vožnjo prilagoditi novim cestnim in prometnim razmeram: »Vozne razmere se spremenijo, ko je cesta drugačna od ceste v poletnih in jesenskih mesecih. Zato je pomembno, da so vozniki pazljivi na sam promet in njegov potek, da vozijo strpno, pazljivo, se na vožnjo dobro pripravijo in se na pot odpravijo približno 15 minut prej kot v suhih mesecih. Vozne razmere so sedaj gotovo drugačne, ko na cesti ni snega in ne potrebujemo obvezne zimske opreme. Zelo pomembno je, da je naše vozilo primerno opremljeno z zimsko opremo, prvi stik s podlago ima namreč prav pnevmatika in nikoli ne pozabiti, da zimskih pnevmatik ne dajemo na vozilo zaradi policistov ampak zaradi sebe in lastne varnosti in tudi vseh drugih udeležencev v cestnem prometu.«

Ne smemo zanemariti dejstva, da zimske verige uporabljamo, ko je sneg že na cestišču, zimska pnevmatika pa nam pomaga tudi takrat, ko se sneg še ne oprijema cestišča, ampak je cestišče spolzko in mokro. Pri vožnji moramo biti pazljivejši na vseh cestah, obstaja pa nekaj razlik.

To so najpogostejše napake

Najbolj pazljivi moramo biti na najpogostejše napake voznikov, ki povzročajo tudi največ nesreč.

»Najpogostejše kršitve so gotovo slaba ocenitev razdalje med vozili, ko so vozne razmere drugačne, da je pot drugačna in daljša ter da se slabo pripravimo pa tudi izkušnje voznikov niso tako dobre v spremenjenih razmerah. Nenazadnje ne znamo načrtovati poti in časa, da pridemo iz točke A v točko B,« dodaja.

Šalamun podaja nekaj tehničnih napotkov: »Svoje vozilo moramo preveriti še pred začetkom zimske sezone, vzelo nam bo le pol ure. Zimske pnevmatike morajo imeti vsaj tri milimetre profila, v nasprotnem primeru jih je treba zamenjati. Zamenjati je treba tudi stare, saj te več niso tako prožne in se slabše držijo cestišča. Preveriti je treba tudi tekočine in zamenjati 'antifriz'. Priporočljivo je tudi doliti tekočino za pranje vetrobranskih stekel, ki naj bo zimsko, za našo varnost je tudi treba dobro očistiti svoje vozilo.« Ob tem dodaja, da je dobro pregledati še akumulator, saj ta v zimskih razmerah porabi dosti več energije.

Razbijamo mite

V javnosti se glede vožnje v zimskih razmerah pojavlja veliko trikov, ki se jih poslužuje veliko voznikov. Mnogi pa si niso edini, če ti triki oziroma tudi miti, zares držijo.

  • Polivanje vetrobranskega stekla s toplo vodo, je koristno za odmrzovanje – DELNO DRŽI 

V trenutku, ko jo polijemo čez steklo je res koristno, a pri nižjih temperaturah tudi ponovno zmrzne. Najboljše je imeti vklopljeno gretje vetrobranskega stekla, obstaja pa tudi posebno pršilo za odmrzovanje vetrobranskega stekla.

  • Brisalce je treba pozimi dvigniti, da se ne poškodujejo – DRŽI

Brisalcem lahko življenjsko dobo podaljšate tako, da jih postavite v pokončen položaj če sneži ali predvidevate, da bo vozilo dlje časa stalo na mestu. Položimo pa jih šele takrat, ko je steklo dobro očiščeno. Nenapisano pravilo pa je, da brisalce menjamo vsaj enkrat na leto, najbolje pred zimsko sezono, saj se guma strdi in izgubi prožnost ali pa se strga.

  • Tek avta na mestu koristi motorju – MIT

Ko prižgemo avto, je najbolje, da takoj speljemo, da se olje požene po celem motorju. Potem je tudi delovanje motorja tako, kot mora biti. Če pustimo avto prižgan v teku, tlačilka potrebuje dosti dlje časa, da požene olje po motorju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice