Fotografija je simbolična.
Mnogi se sprašujejo, kako z električnim avtomobilom potovati na daljše razdalje. Preverite, ali je to trenutno mogoče.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je v dneh, ko je vlada sprejemala ambiciozno električno prometno strategijo, naredila manjši preizkus potovanja z električnim avtomobilom čez Slovenijo. Podali so se na izlet z Goričkega v Piran in ugotovili, da se na »Kreslinovo pot« lahko brez skrbi podate tudi brez ene same kapljice goriva. Kakšna je bila njihova izkušnja, si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Rezervoar za 40 pranj perila

Na pot so se odpravili z električnim avtomobilom Renault Zoe z baterijo s kapaciteto 41 kilovatnih ur. To je približno toliko energije, kot je porabi pralni stroj za 40 pranj perila. Zoeju ta zaloga energije zadostuje za približno 300 kilometrov. 

Z Goričkega v Piran z enim vmesnim postankom

Testni voznik se je na pot z Goričkega v Piran podal iz Puconcev. Do Pirana je za 321 km vožnje po avtocesti in magistralni cesti porabil 48 kilovatnih ur energije. To pomeni, da omenjene poti z zoejem, ki sodi med cenovno dostopnejše električne avtomobile, še zmeraj ne gre opraviti brez vsaj enega postanka, kljub zmogljivejši bateriji. Ta vam bo vzel približno eno uro časa.

A pot je bila precej daljša

Celotna pot, ki jo je v enem dnevu opravil voznik s testnim zoejem, je bila precej daljša. V Puconce se je namreč pripeljal iz Ljubljane, tja pa se je na koncu iz Pirana tudi vrnil. V enem dnevu so tako prevozili več kot 600 kilometrov in to brez kakršnihkoli težav s polnjenjem. Na polnilnih postaja so porabili dve uri in pol časa.

Javna polnilna postaja vsakih 50 km

Virtualni zemljevid Slovenije s prikazom polnilnih postaj za električne avtomobile trenutno prikazuje približno 200 polnilnic. Testni voznik je ugotovil, da so javne polnilne postaje praktično vsakih 50 kilometrov, tako se vam bo tudi z električnim avtomobilom z manjšim dometom težko zgodilo, da boste kje na poti ostali brez elektrike.

Električno vozilo energetsko manj potratno

V AMZS-jevi Motoreviji so se poigrali tudi s številkami. Liter dizelskega goriva vsebuje približno 9,8 kWh energije. 45-litrski rezervoar dizelskega goriva v sebi tako nosi 445 kWh energije.

»Zanimiva je še igra energetskih številk v primerjavi s cliom z dizelskim motorjem. V 45-litrski posodi za dizelsko gorivo je preračunano za 445 kilovatnih ur energije. Če bi imel električni zoe tako zalogo energije, bi bil njegov doseg – ob porabi 14,6 kWh na 100 km – kar 3048 kilometrov.«

- Motorevija AMZS

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice