Foto: Damjan Trafela
Kako epidemija koronavirusa vpliva na ptujski turizem? Odgovarja direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec.

Še februarja so ptujski in okoliški ponudniki nočitvenih kapacitet napovedovali rekordno turistično sezono, a so se sanje s pandemijo koronavirusa hitro sesule v prah.

Po strokovnih ocenah smo na Ptuju v turizmu in povezanih dejavnostih že izgubili okoli 130 delovnih mest. Kdaj, če sploh, jih bomo dobili nazaj?

O trenutnem stanju, predvsem pa o prihodnosti turizma na Ptuju, smo se pogovarjali z direktorico Zavoda za turizem Ptuj Tanjo Srečkovič Bolšec. Analizo stanja turizma je podal tudi Peter Vesenjak.

Kakšne so že opazne posledice epidemije koronavirusa za turizem na širšem ptujskem območju?

»Posledice epidemije koronavirusa za turizem na širšem ptujskem območju so enormne in katastrofalne. Drastično so se opazile z dnem, ko je bila v Sloveniji zaznana prva okužba. Če so pred tem ponudniki nočitvenih kapacitet prejemali prošnje za krajše odpovedne roke že izvedenih rezervacij, so po tistem dnevu v roku nekaj dni prejeli odpovedi vseh rezervacij vse do junija.

Z vsakim dodatnim tednom trenutnega stanja se množijo odpovedi, prejemajo se tudi že odpovedi rezervacij v avgustu, tudi septembra.«

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec

Kakšne so številke - izpad nočitev, prihodov tujih in domačih turistov, finančna škoda in tako dalje? Kaj že lahko ocenjujete?

»Turizem je bil prva panoga, ki je čutil posledice epidemije in bo zadnja, ki bo okrevala. Že sedaj lahko realno ocenimo, da se turistični promet v Sloveniji in na Ptuju ne bo pričel vračati pred drugo polovico letošnjega leta in še to je pod velikim vprašanjem.

Podrobnejšo analizo trenutnega in prihajajočega stanja je naredil strokovnjak na področju turizma Peter Vesenjak in ga povzemam, saj je njegova ocena zelo natančna, na kar kažejo tudi naši kazalniki.«

Peter Vesenjak, strokovnjak na področju turizma, o stanju ptujskega turizma

»V kolikor bomo imeli srečo in bo svetovna pandemija obvladana do poletja letos, se bo turistični promet pričel zelo postopno obujati od druge polovice leta 2020 do poletja 2021.

Za celotno destinacijo Ptuj se tako ocenjuje, da bo letos izgubljenih najmanj 60.000 nočitev turistov, kar predstavlja v neposrednih prihodkih samih turističnih ponudnikov izgubljenih najmanj tri milijone evrov, skupaj s posrednimi in induciranimi prihodki za celotno destinacijo Ptuj pa najmanj osem milijonov evrov izgubljenih prihodkov.

To hkrati pomeni, da smo že sedaj izgubili najmanj 50 delovnih mest neposredno pri turističnih ponudnikih nastanitvenih storitev, za katere ne bo prihodka za izplačilo plač, in skupaj v vseh s turizmom povezanih dejavnostih, kot so gostinstvo, storitve, prevozi, agencije in podobno je izgubljenih najmanj 130 delovnih mest na Ptuju.

Te številke so optimistične pod pogojem, da bi že v drugi polovici leta realizirali enako število nočitev kot v letu 2019, vendar že zdaj vemo, da temu ne bo tako.«

Kakšne bodo posledice »zamrznitve« turizma in kako jih Zavod za turizem Ptuj morda lahko pomaga reševati?

»Zavod za turizem Ptuj je sedaj najpomembnejši vmesni člen med vsemi turističnimi ponudniki in Mestno občino Ptuj, vlado, ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovensko turistično organizacijo ter drugimi institucijami, ki se posredno ukvarjajo s turizmom.

Pomembno je, da pridobivamo vpogled v aktualno stanje, da smo v redni komunikaciji s ponudniki, da zbiramo predloge ter slednje posredujemo odločevalcem. Pomembno je, da se povezujemo s preostalimi destinacijami in skupaj nastopamo in zastopamo realne potrebe vseh, ki pomembno soustvarjajo doprinos v turističnih destinacijah.

Mi smo v tem trenutku v nizkem štartu. Takoj, ko bo znanih več informacij, bomo izdali večjezični prireditvenik dogodkov ter ga posredovali vsem ključnih turističnim točkam. Pravkar čakamo na nov razpis Slovenske turistične organizacije, ki bo namenjen promociji turističnih destinacij, s čimer bomo intenzivno vabili prebivalce osrednjega in zahodnega dela Slovenije k obisku najstarejšega mesta, z izrazitim kulturnim utripom in izjemnimi vinsko-kulinaričnimi zgodbami.

Nagovarjali bomo tudi enodnevne obiskovalce iz bližnjih mest. Kakor hitro se bodo sprostile omejitve tudi v drugih državah, predvsem Avstriji, bomo del promocije usmerili tja, saj avstrijski trg prepoznavamo kot ključnega.

Glede preostalih aktivnosti bomo v stiku z vsemi, ki soustvarjajo turistično ponudbo mesta in bomo sprejemali tudi njihove predloge.«

Se lahko zgodi, da tujih turistov zaradi preplaha ne bo še dlje časa po koncu koronakrize? Kako se lahko odzovemo na ta izziv?

»Kot že omenjeno, nas je letošnjega turističnega leta upravičeno strah. V tem letu bo nezaupanje turistov v potovanja največje. Kljub temu verjamem, da še ni vse izgubljeno, saj bomo združili moči in poskušali kljub vsemu iz letošnjega leta potegniti najboljše.

Prihodnje leto bo lažje, če se bo sezona zagnala kot v preteklih letih, torej v začetku pomladi, zagotovo pa bomo potrebovali več let, da bomo vzpostavili stanje, kot smo ga imeli do februarja letos, ko so ponudniki nočitvenih kapacitet napovedovali rekordno sezono.

Sedaj je zelo pomembno, da občina in država prisluhneta vsem, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo ter jim po najboljših močeh pomaga. Mi smo predloge naših ponudnikov že posredovali vsem omenjenim in upamo, da se čim več predlogov realizira, saj bo brez turističnih ponudnikov nemogoče razvijati in ustvarjati turistično ponudbo mesta.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice