FOTO: Ana Šantl
21-letni Gašper Šantl je producent in avtor skladb Valovi in Baloni, trenutno pa je predvsem skoncentriran na sodelovanje z Zalo Kralj.

Gašper nam je zaupal, kako je prišlo do sodelovanja z Zalo Kralj: »Žiga Krajnc, ki je posnel tudi spot za Valove in Balone, mi je predlani posredoval nekaj Zalinih posnetkov na Instagramu. Z Zalo sva se spoznala par dni po tem, do sodelovanja pa je prišlo lani poleti, ko mi je uspelo dokončati Valove.«

»Valovi govorijo o tem, da v življenju dostikrat počnemo nekatere stvari, brez, da bi vedeli, zakaj jih počnemo. Če morda isto, kot luna vpliva na navade in valove, nekaj vpliva na nas. Nisem pričakoval, da bodo ljudje tako dobro sprejeli Valove. Sem pa vesel, da je tako,« nam zaupa Gašper o skladbi in o tem, ali ga uspeh skladbe preseneča.

Kot nam je povedal, je do zdaj on avtor glasbe in besedil za njuni pesmi, vendar upa, da se bodo v prihodnosti več križale ideje obeh.

»Zgledoval sem se po glasbenikih, ki so se me uspeli dotakniti, največ pa sem se učil od ljudi okoli mene,« nam zaupa o svoji ustvarjalni poti. Med njegove glasbene vzornike spadajo Sohn, zgodnji The Weeknd ali zgodnja Banks. »Pa Pharrell Williams tudi izjemno razmišlja, ampak mi po stilu ni tako blizu,« doda.

Ideja za skladbo Valovi je nastala na popotovanju s kolesom

»Sploh luna ve za morje, da vpliva na navade in valove?« poslušalce opomni besedilo pesmi Valovi. Gašper Šantl je namreč navdih za skladbo Valovi dobil na obali Francije.

»Lani sem bil dovolj nor, da sem s kolesom in manjšim nahrbtnikom prekolesaril Evropo (10 držav, 5200 kilometrov). Bil sem naveličan svojega življenja in se iskal na novo. In ko sem si vzel en dan za počitek nekje na zahodni obali Francije, se me je dotaknila veza med luno in morjem. V tej metafori sem se našel, ker nisem točno vedel, zakaj se vsak dan mučim s premagovanjem kilometrov in iskanjem prenočišča. Ta misel mi je pomenila dovolj, da sem o tem napisal pesem,« nam pojasni svoj navdih.

FOTO: Ana Šantl

Ob tem pa tudi pojasni, zakaj se mu zdi sodelovanje z Zalo tako posebno: »Največja razlika je zame to, da je kombinacija Zalinega glasu, osebnosti in pripovednosti lahko sulica v srce. Je naravna in ne razmišlja naučeno, tako da je res lahko ona sama. Z Zalo imava kar nekaj skupnih pogledov na življenje in glasbo, tako da se zaenkrat zlahka ujameva v sodelovanjih. Pomembno je, da se v pesem lahko oba vživiva.«

Gašper že dalj časa igra kitaro, ki je pomemben del njegove glasbe. »Pri 7 letih sem se vpisal k harmoniki, kmalu pa si je pa sestra kupila kitaro in mi je bil zvok tako pri srcu, da sem se potem dalje učil kitaro. Učenja kitare se še zdaj spomnim kot velik del otroštva, zdaj pa jo bolj dojemam kot orodje za izražanje,« nam pove in doda: »Kitara je vedno bil nek element v mojih inštrumentalih, tako da je zdaj to že zelo instinktivno. Je nek živ element v elektronski glasbi, ki pripomore k ravnovesju znanega in neznanega.«

FOTO: Hugo Ferrier

Gašperja smo povprašali, kako nastajajo njegove skladbe. »V trenutkih inspiracije si napišem tiste glavne ideje in vrstice za besedilo. Vse to še nekaj več časa izpopolnjujem. Glasba in inštrumental pa kakor se pač počutim. Pomembno je, da nama vse od navedenega ustreza obema z Zalo, le tako lahko pride do dobre interpretacije, ki je morda tisto ključno v glasbi,« pove.

Producent, ki je delal dve leti v Pragi

Pri 19 letih je Gašper zapustil domačo hišo in s kolesom iskal studije po tujini. »Plan je bil iti do Berlina, ampak so me po 2 mesecih tavanja vzeli pod okrilje pri Faust Records v Pragi. Tam sem presegel vsa svoja pričakovanja in v dveh letih so me moje sanje pustile praznega. Produciranje je favorizirano delo, ne vem več zakaj. Je pa zabaven način uresničevanja neke vizije,« nam zaupa.

Skladba o zbliževanju in oddaljevanju

8. februarja je izšla njuna nova pesem Baloni. Gašper nam je zaupal nekaj besed o novi skladbi. »Baloni so pesem o zbliževanju in oddaljevanju. Govorijo o občutku, ko nekoga objameš, pa ne veš, kdaj ga boš naslednjič spet. Bova videla, kaj sledi, ampak verjetno nekaj s končnico na i.«

In kakšni so plani za naprej? »Z Zalo začenjava s koncerti. Najin živ nastop je za zdaj moderna zadeva. Upava, da ga bodo ljudje vseeno lepo sprejeli,« zaključi Gašper.

Slišite in vidite ju lahko 2. marca, v Salonu uporabnih umetnosti ob 20.30. V Ljubljani pa se bosta prvič predstavila na Ortofestu, 10. aprila, ob 21.00. Vabljeni!

FOTO: Ališka Kuster

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice