Smrkate in solznih oči preklinjate prebujajoče se rastlinje? O ja, tisti čas leta je.

Začela se je glavna sezona cvetnega prahu breze. Kot kaže monitoring cvetnega prahu na merilni postaji Maribor, so obremenitve v suhem vremenu visoke, krajevne plohe jih bodo znižale le začasno.

Cveti sicer tudi gaber, zaradi česar je zrak dodatno obremenjen z alergeni, sorodnimi brezi. Sezona velikega jesena je medtem podpovprečna, z nizkimi do srednje visokimi obremenitvami. Nizko alergeni pa je tudi cvetni prah topola, vrbe in javorja. Kmalu lahko pričakujemo še cvetenje hrasta in platane.

Zanemarljivo tveganje za razvoj alergije

Kot so zapisali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, pri nekaterih posameznikih, preobčutljivih za cvetni prah breze, lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu jelše, leske, gabra, hrasta, bukve ali pravega kostanja.

Cvetni prah platane izvira iz dreves, posajenih v okrasne namene. Vir je torej majhen in ne predstavlja večjega tveganja za razvoj alergije. Eden od pogojev, da je cvetni prah pomemben alergen je tudi zadostna koncentracija. Platane, ki jih je v Sloveniji malo, veljajo pri nas za šibki alergen, v Španiji, kjer so zelo pogoste, pa pomenijo resno težavo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice