Izdani so bili rezultati nove študije, ki je pokazala, da lahko že ena pijača na dan skrajša življenje. Raziskava, v kateri je sodelovalo 600.000 pivcev, je ugotovila, da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta.

Tisti, ki spijejo 18 ali več pijač tedensko lahko tako izgubijo do pet let življenja, povzema BBC ugotovitve raziskave. Te ugotovitve pa pod vprašaj postavljajo tezo, da je zmerno pitje alkohola pravzaprav dobro za zdravje.

Znanstveniki, ki so primerjali zdravje in pivske navade pivcev alkohola iz 19 držav, so izračunali, koliko življenja bi lahko izgubil posameznik, če bi od 40 leta starosti do konca življenja užival alkohol tako, kot ga zdaj, poroča STA.

Z vsako pijačo večje tveganje

Ugotovili so, da je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt, okoli 12,5 enote alkohola na teden, kar pomeni približno pet velikih piv ali pet krat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina.

Ob tem opozarjajo, da se tveganje za srčno-žilne bolezni poveča z vsako popito pijačo.

Za vsakih 12,5 enote alkohola na teden se za 14 odstotkov poveča tveganje za možgansko kap, za 24 odstotkov smrtna hipertenzivna bolezen, za devet odstotkov odpoved srca in za 15 odstotkov smrtna aortna anevrizma.

Pitje alkohola je bilo povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca, ki niso smrtne, vendar znanstveniki pravijo, da koristi izniči povečano tveganje za druge oblike bolezni srca.

Pretekle študije so nakazovale, da lahko uživanje rdečega vina koristi srcu. Danska študija je ugotovila, da imajo tisti, ki spijejo tri do štiri pijače na teden, manjšo možnost, da zbolijo za diabetesom tipa 2.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
občasni kozarček (nepreverjen)
koristi korist… (nepreverjen)

Starejše novice