Delovna mesta se spreminjajo, koliko nas v sodobnem času pravzaprav dela sede?

Po podatkih Statističnega urad EU (Eurostat) je večina (39 %) delavk in delavcev v EU delo opravljalo v sedečem položaju. V omenjeno kategorijo zaposlenih uvrščamo med drugim pisarniške delavce, šoferje in zaposlene v klicnih centrih. 

Na drugem mestu se je s 30 % znašla kategorija zaposlenih, ki opravljajo dela, ki zahtevajo zmeren fizični napor. Eurostat je mnenja, da so to zaposleni v negi, avtomehaniki, vodovodarji in vsi tisti, ki prenašajo lažja bremena. 

Petina zaposlenih je večino delovnega časa preživela stoje. V to kategorijo so med drugim vključeni učitelji in prodajalci oziroma prodajni pomočniki. Najmanjši delež (12 %) je tistih, ki se na delovnem mestu soočajo z velikim fizičnim naporom. To so po mnenju Eurostat-a med drugim vsi tisti, ki se soočajo s težkimi gradbenimi deli, nakladanjem in kopanjem.

Dela v sedečem položaju največ na Nizozemskem

V Sloveniji 39,1 % zaposlenih delo opravlja sede, sledijo tisti, ki opravljajo dela, ki zahtevajo zmeren fizični napor (34,2), na tretjem mestu so zaposleni, ki večino delovnega časa preživijo stoje (18,9 %) , medtem ko je 7,8 % takšnih, ki se na delovnem mestu soočajo z velikim fizičnim naporom.

Največ delavcev opravlja delo sede na Nizozemskem (55 %) in v Nemčiji (54 %). Delež zaposlenih, ki opravljajo dela, ki zahtevajo zmeren fizični napor je najvišji v Litvi (50 %) in Grčiji (46 %). V kategoriji zaposlenih, ki večino delovnega časa preživijo stoje, najvišji delež beležita Španija (43 %) in Romunija (36 %), medtem ko največji delež zaposlenih, ki se na delovnem mestu soočajo z velikim fizičnim naporom najdemo v Grčiji (22 %) in na Poljskem (16 %).

Prispevek je nastal v sodelovanju z Informacijsko točko Europe Direct Pomurje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice