Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Bobo
V nedeljo je Hrvaško zajelo obilno deževje in povzročilo poplave na severu Dalmacije. Mesti Obrovac in Gračac sta bili zaradi poplavljanja rek pod vodo, ponekod je potekala celo evakuacija prebivalcev.

Mesti Obrovac in Gračac v zadrski županiji sta bili v nedeljo zaradi poplavljanja rek pod vodo. Gorski reševalci so nekatere prebivalce morali evakuirati s čolni. 

Razmere v Gračcu so se danes začele umirjati: »Reka Otuča se je vrnila v svojo strugo. Gasilci ter pripadniki gorske reševalne službe in Rdečega križa izčrpavajo vodo in pomagajo prebivalcem,« so sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. 

»Težko je reči, v koliko hiš je prodrla in še prodira voda, je pa nekaj družin, ki jih je poplavilo, a so zavrnili evakuacijo, saj se lahko namestijo v višje nadstropje in nočejo zapustiti doma,« je še povedal. 

Napovedali so, da bodo naravno nesrečo razglasili, če bodo ugotovili dovolj veliko gmotno škodo.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Bobo
Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Bobo

Reka Zrmanja še nikoli ni bila tako visoka

Vodostaj reke Zrmanje v Obrovcu je presegel zgodovinsko raven in še vedno narašča, zato so tam sinoči razglasili izredne razmere. Narasla je do 302 centimetra, prejšnji rekord je bil 39 centimetrov nižji. 

Vso noč so domačini in pripadniki civilne zaščite polnili vreče s peskom, da bi se zavarovali pred vodo.

V Obrovcu je poplavljeno staro mestno jedro, pritličje občinske zgradbe in posamezni poslovni prostori. Stanovanjskih stavb zaenkrat ni poplavilo.

Zaradi nenehnih padavin narašča tudi reka Sava v hrvaški prestolnici. Predvidevajo, da bi lahko prestopila bregove v sredo in poplavila območje nasipa, a ne prebivalcem mesta ne bo povzročila večjih težav.

Vir: Slaven Branislav Babić/PIXSELL/Bobo
Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Bobo
Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Bobo

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Poplavi ustasa,narava ve kaj dela

Starejše novice