Razvpita bioplinarna ne povzroča težav le bližnjim prebivalcem, smrad se namreč širi tudi na hrvaško stran.

Kot je znano, Lendavska bioplinarna v zadnjem času vzbuja precej pozornosti z neznosnim smradom, na dan pa so prišle tudi številne druge nepravilnosti. Nedavno so o ukrepih in možnih rešitvah razpravljali na nujni seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, vendar pa tam ponujenih sklepov o možnih rešitvah niso sprejeli.

Obupani prebivalci ne vedo več kje iskati pomoč

Nestrpnost ljudi, ki prebivajo v bližini bioplinarne se stopnjuje, civilna iniciativa “Proti smradu” je namreč minulo soboto v Lendavo pozvala novinarje. Zbranim so predstavili svoje zahteve ter poudarili, da se stanje nikakor ne izboljšuje.

Kot so povedali predstavniki civilne iniciative, se ne morejo zanesti več niti na občino niti na državo, že štirikrat pa so se ostali tudi z direktorjem, ki pa prav tako ne izpolnjuje svojih obljub.

Obupani občani ne skrivajo svojih čustev. ''Ni nam jasno zakaj država ne ukrepa. Smo zelo jezni. Najbolj nas skrbi za naše zdravje, saj se poleg smradu iz bioplinarne širijo tudi strupene snovi. Res je žalostno, da nihče ničesar ne ukrene.''

Za zaprtje tudi lendavski župan

Tudi stališče župana Občine Lendava Antona Balažka je, da je treba bioplinarno nemudoma zapreti, saj je smrad res neznosen. ''Pričakovali smo bolj odločno ukrepanje pristojnih služb, zdaj pa mislimo, da drugih možnosti več ni,'' je povedal na sobotnem srečanju.

Smrad pa povzroča škodo tudi lokalnemu turizmu in gospodarstvu. Številni kampisti iz bližnjih Term Lendava so namreč zaradi tega že zapustili kamp.

Hrvati zahtevajo takojšnje ukrepe

Tudi na hrvaški strani, v Murskem Središću, so na nedavni seji občinskega sveta razpravljali o neznosnem smradu, ki se širi iz bioplinarne. Tudi tamkajšnji občinski svetniki se strinjajo, da se mora stanje čim prej urediti, župan Dražen Srpak pa zahteva, da naj sporna bioplinarna takoj preneha z delovanjem. Prav tako pa bo vodstvo tamkajšnje občine pristojna Hrvaška ministrstva zaprosilo za ukrepanje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice