Bioplinarna postala mednarodni problem

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Bioplinarna postala mednarodni problem

Razvpita bioplinarna ne povzroča težav le bližnjim prebivalcem, smrad se namreč širi tudi na hrvaško stran.

 Bioplinarna postala mednarodni problem
  •  Bioplinarna postala mednarodni problem  Bioplinarna postala mednarodni problem

Kot je znano, Lendavska bioplinarna v zadnjem času vzbuja precej pozornosti z neznosnim smradom, na dan pa so prišle tudi številne druge nepravilnosti. Nedavno so o ukrepih in možnih rešitvah razpravljali na nujni seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, vendar pa tam ponujenih sklepov o možnih rešitvah niso sprejeli.

Obupani prebivalci ne vedo več kje iskati pomoč

Nestrpnost ljudi, ki prebivajo v bližini bioplinarne se stopnjuje, civilna iniciativa “Proti smradu” je namreč minulo soboto v Lendavo pozvala novinarje. Zbranim so predstavili svoje zahteve ter poudarili, da se stanje nikakor ne izboljšuje.

Kot so povedali predstavniki civilne iniciative, se ne morejo zanesti več niti na občino niti na državo, že štirikrat pa so se ostali tudi z direktorjem, ki pa prav tako ne izpolnjuje svojih obljub.

Obupani občani ne skrivajo svojih čustev. ''Ni nam jasno zakaj država ne ukrepa. Smo zelo jezni. Najbolj nas skrbi za naše zdravje, saj se poleg smradu iz bioplinarne širijo tudi strupene snovi. Res je žalostno, da nihče ničesar ne ukrene.''

Za zaprtje tudi lendavski župan

Tudi stališče župana Občine Lendava Antona Balažka je, da je treba bioplinarno nemudoma zapreti, saj je smrad res neznosen. ''Pričakovali smo bolj odločno ukrepanje pristojnih služb, zdaj pa mislimo, da drugih možnosti več ni,'' je povedal na sobotnem srečanju.

Smrad pa povzroča škodo tudi lokalnemu turizmu in gospodarstvu. Številni kampisti iz bližnjih Term Lendava so namreč zaradi tega že zapustili kamp.

Hrvati zahtevajo takojšnje ukrepe

Tudi na hrvaški strani, v Murskem Središću, so na nedavni seji občinskega sveta razpravljali o neznosnem smradu, ki se širi iz bioplinarne. Tudi tamkajšnji občinski svetniki se strinjajo, da se mora stanje čim prej urediti, župan Dražen Srpak pa zahteva, da naj sporna bioplinarna takoj preneha z delovanjem. Prav tako pa bo vodstvo tamkajšnje občine pristojna Hrvaška ministrstva zaprosilo za ukrepanje.

 

Mariborinfo Dežurni
petek, 14 Julij, 2017 - 12:00 Osveženo: 14. Julij 2017 - 12:00

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.