Res je, pred dnevi je premagal svojega nasprotnika.

V svetu je odjeknila nenavadna novica. Na lokalnih volitvah v Namibiji je slavil možakar po imenu Adolf Hitler Uunona, ki je dobil šestkrat več glasov kot njegov tekmec.

V afriški državi, ki je nekoč bila nemška kolonija, je zmagal politik, ki ga je oče po pomoti poimenoval po enem najhujših zločincev v zgodovini.

»Oče me je res poimenoval po njem, a najverjetneje se ni zavedal, za kakšna načela se je Hitler zavzemal,« je razložil po zmagi. Dodal je še, da se vedno predstavlja kot Adolf Uunona in da je hkrati prepozno, da bi si uradno spremenil ime brez zloglasnega priimka, saj je enostavno v svoji državi preveč znan.

Unnona je predstavnik stranke SWAPO. Na volitvah v majhnem okrožju Osaha je prejel 1196 glasov, medtem ko je njegov tekmec prejel le 213. Zdaj je postal guverner okrožja, ki šteje le nekaj več kot 5000 prebivalcev.

Kje je Namibija?

Namibija je neodvisna država na jugozahodnem delu afriške celine in meji na Zambijo, Angolo, Botswano in Južno Afriko. Namibija je demokratična država z večstrankarskim sistemom, ki je neodvisnost od Republike Južne Afrike razglasila 1990.

1884 je postala nemška kolonija vse do srede I. svetovne vojne. Danes je članica Združenih narodov, Južnoafriške zveze za razvoj, Afriške unije in članica britanskega Commonwealtha.

V državi z 2,6 milijona prebivalcev so glavne industrije kmetijstvo, poljedelstvo, turizem in rudarstvo. Velja za najbolj suho deželo podsaharske Afrike, uradni jezik je angleščina.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice