Na družbenih omrežjih se je v zadnjih dveh dneh razširila vest, da bomo v ponedeljek priča edinstvenemu prizoru. Tik ob Luni naj bi videli enako velik Mars, kar naj bi se znova zgodilo šele leta 2287. Vest je lažna.

Skoraj deset tisoč uporabnikov družbenega omrežja Facebook je zadnja dva dni delilo objavo profila Slovenistan Times, ki napoveduje, da bomo prihodnji ponedeljek zvečer na nebu videli dve luni, eno bo prava Luna, drugo pa Mars. 

Objava tega profila je bila najbolj množično deljena, ni pa bila edina. Številni Slovenci tako verjamejo, da bomo v ponedeljek zares priča edinstvenemu dogodku, ki naj bi se ponovil šele leta 2287, ko po vsej verjetnosti (bodimo optimistični) nihče med nami ne bo več živel.

Dogodek ni mogoč, to je pojasnil fizik

Mnogi so si že delali načrte za ponedeljkov večer, da zgodovinskega prizora ne bi zamudili. A te moramo razočarati. Dogodka namreč ne bo, saj niti ni mogoč. To je na družbenem omrežju Facebook nazorno razložil tudi Martin Brglez, učitelj fizike in dolgoletni ljubitelj opazovanja vesolja.

Brglez je razložil, da je z našim očesom premer Marsa kar 72-krat manjši od Luninega. Prav tako je Luna od Zemlje oddaljena 380 tisoč kilometrov, medtem ko je Mars, ko je Zemlji najbližje, oddaljen več kot 53 milijonov kilometrov oziroma kar 140-krat bolj oddaljen kot Luna.

To pomeni, da bi za to, da bi bila Mars in Luna videti enako velika, bi morali ali Luno oddaljiti od Zemlje, ali pa Mars približati k Zemlji. »Ker je Mars trenutno v točki, ki Zemlji skoraj najbližje, bi se moral približati Zemlji s sedanjih 53 milijonov kilometrov na manj kot 2 milijona kilometrov, kar pa se nikakor ne mora zgoditi,« je pojasnil in s tem razblinil vse dvome.

»Mars bi se moral pošteno zrediti«

Ljubiteljski opazovalec vesolja se je znova oglasil danes, ki je pojasnil, da je njegov namen osveščati ljudi in jih pripraviti do lastnega kritičnega razmišljanja in zavzemanja stališč do določenega problema.

Priložil je še fotografijo Lune in nato še panoramsko sliko Lune in Marsa iz četrtkovega večera. Na fotografiji se jasno vidi, kako velika razlika je v velikosti Lune in Marsa. »V treh dneh se mora Mars močno zrediti, da bo velik kot Luna, če bi naj napovednik za 27. avgust veljal,« je dopisal in tako še dodatno pogasil širjenje lažne novice o ponedeljkovem domnevnem veličastnem dogodku.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

To je stara neumnost, ki najde vedno nove vernike. Ljudje so res naivni. Znanje danes ni vredno nič, potem pa ljudje nasedajo takšnim neumnostim.

Starejše novice