Slika je simbolična (Fđfoto: Jure Banfi).
Porast števila okužb s koronavirusom v Evropi pod vprašaj postavlja vrnitev v normalnost med poletnimi počitnicami. Nas kmalu čaka zaostrovanje ukrepov?

Več zahodnoevropskih držav je nedavno zabeležilo največje dnevno število okužb z novim koronavirusom v zadnjih mesecih, deloma zaradi pojava podrazličic omikrona BA.4 in BA.5.

Do prvega vnovičnega porasta števila okužb je prišlo maja na Portugalskem, kjer je podrazličica BA.5 sprožila nov val okužb, tako da so v začetku junija beležili skoraj 30.000 primerov na dan, od takrat pa je število okužb začelo padati.

Po podatkih portugalskega generalnega direktorata za zdravje je bilo danes na Portugalskem odkritih 8463 okužb s koronavirusom.

Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje je Italija v torek zabeležila več kot 62.700 primerov okužb, kar je skoraj dvakrat več kot prejšnji teden.

Po poročanju AFP je v Nemčiji število dnevnih okužb preseglo 122.000, v Franciji pa so našteli skoraj 100.000 novookuženih, največ od konca aprila. To predstavlja 45-odstotno povečanje v enem tednu.

Za porast okrivili podrazličici BA.4 in BA.5

Število primerov je naraslo tudi v Veliki Britaniji, kjer se je po podatkih urada za državno statistiko število ponovnih okužb s sevom omikron povečalo za sedemkrat.

Na uradu so za porast okužb okrivili podrazličici BA.4 in BA.5, hkrati pa so sporočili, da je koronavirusna bolezen maja padla na šesto mesto najpogostejših vzrokov smrti ter sedaj predstavlja 3,3 odstotka vseh smrti v Angliji in Walesu.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je države pozval, naj ostanejo pozorne in ohranijo sisteme testiranj in nadzora nad okužbami. »Pričakovati je, da bodo potrebni dodatni poživitveni odmerki za tiste skupine, ki so najbolj ogrožene,« so sporočili iz omenjenega centra.

Italijanska vlada se je prejšnji teden zaradi novega vala okužb odločila, da do 30. septembra podaljša obveznost nošenja medicinskih mask tipa FFP2 v javnem prevozu, italijanski minister za zdravje Roberto Speranza pa je državljanom priporočil, da se zaščitijo z drugim poživitvenim odmerkom cepiva, še poroča AFP.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Prehlad "niti prehlajen več ne smeš biti,koliko jih je umrlo???????in koliko jih še bo od cepiva za katerega še očitno ne veste kaj so not našli znanstveniki URADNO.Cepljencem so skrajšali življensko dobo za kar nekaj let.Corona oziroma gripi podoben prehlad,kot se sedaj imenuje je milina proti tej genski terapijo ,ki ji pravijo cepivo ,ki to sploh ni'MILINA zapomnite si.

Jazens (nepreverjen)

Se strinjam s pogojno pismenim komentatorjem zgoraj.

Se grem cepiti še enkrat, da se ne bom matral tistih zadnjih nekaj let življenja. Bolje iti na vrhuncu :)

In reply to by Neviden (nepreverjen)

CepiSeCepec (nepreverjen)

Mutec.

In reply to by Jazens (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Sicer bo pa ta prehlad to zimo še najmanjši problem proti podražitvam ,ki rastejo v nebo .Se bojim ,da ga bo še več,ker se bomo greli na sveče.

CepiSeCepec (nepreverjen)

Kontejner za zastrupljanje pred Europarkom ze caka.

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice