Prepognjene v trikotnike ali zvite v rolice – vedno odlične! Nad starodavno sladico se navdušuje ves svet.

Arheološka odkritja kažejo, da so palačinke pravzaprav ena prvih in najbolj razširjenih jedi iz žita; v človeški prehrani naj bi bile prisotne že v prazgodovinskih časih. Prve omembe zasledimo v antični Grčiji in danes že tako rekoč vsaka dežela pozna svojo različico.

Ameriške palačinke so na primer občutno debelejše in puhaste, običajno prelite z javorjevim sirupom. Pa ste vedeli, da se ta priljubljena sladica precej razlikuje tudi med posameznimi državami Evrope?

Velika Britanija

V Veliki Britaniji si palačinke, podobne našim, tradicionalno privoščijo s sladkorjem in limono. Tudi sicer v njihovi družbi zasedajo poseben prostor; medtem ko se mi mastimo s krofi, Britanci na pustni torek množično pečejo prav palačinke.

Švedska

Na Švedskem ob običajnih, nam znanih palačinkah uživajo tudi slano različico, imenovano 'Raggmunk'. Masi pred pripravo dodajo nastrgan krompir ter jed tradicionalno postrežejo s svinjsko kožo in brusničnim džemom.

Francija

V klasični francoski kuhinji pečejo podobne palačinke kot pri nas, a priljubljenemu poobedku tam pravijo 'crêpes'. Na videz prav velike razlike ni, a so nekateri prepričani, da se crêpes od naših posladkov razlikujejo predvsem v tem, da masa pred peko počiva dlje časa.

Verjetno najbolj znana gurmanska poslastica iz Francije so Crêpes Suzette. Gre za flambirane palačinke s pomarančno omako, ki vsaj po originalnem receptu vsebuje tudi alkohol; konjak, maraskino ali grand marnier. 

Avstrija

Seveda ne moremo mimo cesarskega praženca naših severnih sosedov. Šmorna, kot mu pravimo po domače, ni treba posebej predstavljati. Puhaste, natrgane koščke si tudi Slovenci zelo radi privoščimo – s sladkorjem, džemom ali rozinami. Dobro, okoli slednjih se sicer razvnemajo cele vojne … 

O samem nastanku te prepoznavne avstrijske sladice medtem kroži več zabavnih zgodb, večinoma povezanih s cesarjem Francem Jožefom. Ena od njih na primer govori o dvornem kuharju, ki se mu je ponesrečila omleta, namenjena cesarju. Nesrečnež naj bi nato iznajdljivo dodal rozine in češnje, vse skupaj potresel z obilo sladkorja v prahu in postregel kot novo kreacijo.

Ta 'raztrgani šmoren', kot Avstrijci v dobesednem prevodu pravijo pripovedovanju neumnosti, je cesarskemu pražencu torej prinesel njegovo ime.

Danska

Danske palačinke 'æbleskiver' zaznamuje predvsem njihova oblika. Pripravljajo jih namreč v posebni ponvi z globokimi razdelki, v katerih zmes prevračajo in tako oblikujejo v kroglice.

Ime v dobesednem prevodu pomeni 'jabolčne rezine', čeprav tega sadja med tipičnimi sestavinami sploh ne zasledimo. Resda pa lahko imajo nadev, podobno kot cmoki, oziroma se na krožniku znajdejo z različnimi džemi ali posipani s sladkorjem v prahu.

Grčija

Tako imenovane 'tiganites', tanke palačinke, tradicionalno postrežene z medom, cimetom in jogurtom, so priljubljene po vsej Grčiji in Cipru. Lahko so sladke ali slane, med drugim tudi v družbi sira, oreščkov, sadja ali zelenjave.

Države bivše Jugoslavije

V deželah bivše Jugoslavije prisegamo predvsem na palačinke z marmelado, čokolado, Nutello ali Lino-lado in mletimi oreščki. Sama beseda pa v naših jezikih pravzaprav izvira iz latinske 'placente'.

Če ste prepričani, da smo Slovenci dolgočasni in da na tem področju nimamo svojih posebnosti, se motite. Ne pozabite, da palačinke pri nas navsezadnje jemo tudi slane, polnjene s skuto in belim sirom, ter pripravljene v pečici.

Fit in palačink sit!

Sicer pa spomnimo, da bo v znamenju palačink že kmalu tudi Soboško jezero. Informacijska točka Europe Direct Pomurje namreč to soboto med 10. in 14. uro tam pripravlja dogodek Fit & palačink sit, v okviru katerega se bomo lahko razgibali in se posladkali, ob tem pa izvedeli še vse, kar nas je kdaj zanimalo o evropski kohezijski politiki in Evropski uniji.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
francelj (nepreverjen)

Palačinke so kot ženske. V vseh oblikah so dobre.

Starejše novice