Prek 30 raziskovalnih inštitutov je ta teden objavilo mednarodno študijo. Ugotovili so, da bi trajni izpusti toplogrednih plinov gladino morja v tem stoletju zvišali za slabih 40 centimetrov.

Po poročanju STA ogromne ledene kopice ledu vsebujejo dovolj zmrznjene vode, da lahko močno dvignejo gladino morja. Raziskovalci so vse bolj zaskrbljeni, da hitrost taljenja sledi najslabšim možnim scenarijem Združenih narodov.

Strokovnjaki iz več kot 30 raziskovalnih ustanov so v študiji za izvedbo več računalniških modelov uporabili podatke o temperaturi in slanosti oceanov, s tem pa prišli do simulacij potencialnih izgub ledu na ledenikih Grenlandije in Antarktike.

Pri tem so izpostavili dva podnebna scenarija - po prvem bo človeštvo še naprej onesnaževalo planet po trenutnih stopnjah, po drugem pa bo izpuste dramatično zmanjšalo do leta 2100.

Če se bo uresničil prvi scenarij, bo izguba ledu na Antarktiki do konca stoletja gladino morja zvišala za 30 centimetrov, izguba ledu na Grenlandiji pa še za dodatnih devet centimetrov. Tolikšno zvišanje gladine morja bi imelo za svet uničujoče posledice, saj bi okrepilo uničevalno moč neviht, obalne regije pa izpostavilo ponavljajočim se resnim poplavam.

Tudi če se bo uresničil drugi scenarij, bo taljenje ledu na Grenlandiji gladino morja do leta 2100 zvišalo za okoli tri centimetre.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alen_88 (nepreverjen)

Zadnji čas, da se ljudje zbudimo. Pa tako malo je treba - manj z avtom in manj plastične embalaže, pa smo že na pol poti. Drugo polovico naredi industrija z modernimi tehnologijami in digitalizacijo.

Starejše novice