Danes obeležujemo 11. svetovni dan spanja, ki letos poteka pod sloganom Pridružite se svetu spanja in ohranite svoj ritem, da boste uživali v življenju.

Letošnji slogan so navdihnili tudi trije ameriški znanstveniki Jeffrey Hall, Michael Rosbash in Michael Young, ki so za odkrivanje mehanizmov, ki poganjajo notranjo uro telesa, prejeli Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino lansko leto.

Ugotovili, da ohranjanje rednih notranjih ritmov zmanjšuje tveganje za motnje spanja, motnje duševnega zdravja in kroničnih zdravstvenih težav, kot sta debelost in sladkorna bolezen, so ob svetovnem dnevu spanja zapisali na spletni strani mednarodne organizacije za spanje.

Notranji oziroma cirkadiani ritmi telesa so biološki ritmi in so značilni za živa bitja ter se nanašajo na ciklične procese in dogodke v telesu. Med temi so ritmi v hormonih in telesni temperaturi. Z ritmi, ki delujejo pod nadzorom mehanizma, znanim kot biološka ura, pa se organizmi prilagajajo na okolje. Ciklični procesi, med katerimi so biokemijski, fiziološki in vedenjski, se zvrtijo v 24 urah in približno skladno z menjavo dneva in noči, piše STA.

Podobno kot prehranjevanje, je tudi spanje temeljna potreba ljudi, kakovosten spanec pa je ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje. Po ocenah organizacije pa še vedno 35 odstotkov prebivalcev meni, da ne spi dovolj. Vsako leto se tudi poškoduje 71.000 ljudi ravno zaradi nesreč, povezanih s spanjem. V takšnih nesrečah prav tako vsako leto umre 1550 ljudi.

Do zdaj je znanih že skoraj 100 motenj spanja, katerih večino je mogoče obvladati s pomočjo specialistov. Motnje spanja bremenijo posameznike in družbo ter predstavljajo resen javnozdravstveni problem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice