FOTO: Twitter/Azzam Ameen
Na veliko noč Šrilanko pretresa serija eksplozij v cerkvah in hotelih, v katerih je po zadnjih informacijah umrlo več kot 200 ljudi, med njimi 35 tujcev.

Oblasti so do sedaj potrdile šest eksplozij, čeprav se na družbenih omrežjih iz minute v minuto pojavljajo sveže informacije, ki govorijo še o več eksplozijah. Tarča napadov so bile tri katoliške cerkve, eksplozivne naprave je skoraj istočasno na več delih države razneslo med velikonočno mašo.

Do eksplozij v katoliških cerkvah je prišlo v mestih Kolombo, Negombdu blizu prestolnice Šrilanke in Batticaloi na vzhodu države.

Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Po podatkih oblasti je bilo v tem mestu ubitih najmanj 64 ljudi, v Negombu 67, v kraju Batticaloa pa 25. V bolnišnico so v Kolombu sprejeli 254 ranjenih, v drugih dveh krajih pa 60.

Po do zdaj znanih podatkih je bilo med žrtvami tudi 35 tujcev. Med ubitimi naj bi bili ameriški, britanski in danski državljani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na delu samomorilski napadalci?

Odgovornosti za napade za zdaj ni prevzel nihče, po poročanju AFP pa je prvi mož šrilanške policije Pujuth Jayasundara pred desetimi dnevi pristojnim službam poslal opozorilo, da samomorilski napadalci načrtujejo napade na pomembne cerkve.

Na večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, deset odstotkov muslimanov in sedem odstotkov kristjanov.

V sedmi eksploziji še dva mrtva

Na spletu so se razširila poročanja o še sedmi eksploziji, do katere je prišlo v manjšem hotelu v mestu Dehiwala. Tam naj bi življenje izgubili še dve osebi.

Šrilanške oblasti so po eksplozijah uvedle policijsko uro na območju celotne države, ki bo trajala do nadaljnjega. Namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene je eksplozije označil za teroristični napad. V državi bodo v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin ne glede na to, kdo stoji za napadi, je povedal na novinarski konferenci.

Oblasti so potrdile skupno osem terorističnih napadov na cerkve in hotele, število žrtev pa je naraslo na najmanj 207. Več kot 450 ljudi je ranjenih, med njimi so številni v kritičnem stanju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice