Proizvajalci živil, restavracije in verige hitre prehrane bodo morali vpeljati obvezne ukrepe v sorazmernosti z velikostjo njihovega obrata, ki bodo zagotavljali, da vsebnost akrilamida v njihovih izdelkih ne preseže določenih meril.

Predstavniki držav članic EU so se dogovorili o besedilu predloga Evropske komisije o zmanjšanju prisotnosti rakotvornega akrilamida v živilih, saj se je do sedaj Evropska unija zanašala zgolj na na samoregulacijo in prostovoljno voljo industrije po zmanjšanju akrilamida v hrani. A kot že mnogokrat poprej, se je tudi tokrat tak pristop izkazal za neučinkovitega, saj so ravni akrilamida v hrani Evropejcev ostale približno enake, kar več kot očitno kliče po spremembi pristopa EU do škodljivih substanc v hrani. Zanimivo, da glede na prakso in karakter ljudi ter požrešnost turbokapitalizma, Evropska unija na mnogih področjih še kar vztraja pri samoregulaciji.

Potrošniške organizacije korak Unije pozdravljajo

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so povedali, da sicer pozdravljajo prvi korak k ureditvi tega področja, vendar se hkrati zavzemajo in poudarjajo, da je potrebno določiti zavezujoče mejne vrednosti akrilamida v živilih, če Evropska unija tudi dejansko želi zaščititi potrošnika. Opozarjajo tudi, da bodo v nasprotnem primeru proizvajalci živil lahko še vedno prodajali hrano z visoko vsebnostjo akrilamida. Mejne vrednosti bodo zavezujoče tudi za uvožena živila. Trenutni predlog namreč ne prepoveduje prodaje živil, ki presežejo merilo. V primeru preseženih vrednosti mora proizvajalec zgolj sprejeti dodatne ukrepe za znižanje vrednosti akrilamida v hrani.

Akrilamid med znanstveniki že dolgo poznan

»Petnajst let znanstveniki vedo o kancerogenosti akrilamida v hrani in opozarjajo o vplivih na zdravje. A kljub temu se vsebnosti tega kancerogenega tehnološkega onesnaževala v živilih nič kaj ne znižujejo, zato je spodbudno, da je EK končno sprejela zavezujoče ukrepe in bo industrija sedaj morala zmanjšati količine akrilamida v pečenem krompirčku, čipsih, kruhu, keksih ali kavi,« je za spletno stran Zveze potrošnikov Slovenije dejala predsednica evropske potrošniške organizacije BEUC.

Sicer pa je prehranska strokovnjakinja pri Zvezi potrošnikov Slovenije Marjana Peterman za njihovo spletno stran povedala, da so tako Zveza potrošnikov Slovenije kot tudi druge evropske potrošniške organizacije, članice BEUC, pri testiranju živil na akrilamid odkrile velike razlike v količini akrilamida v enakih živilih.

»Če torej uspe nekaterim proizvajalcem zmanjšati količino akrilamida, potem lahko seveda to storijo tudi vsi drugi. Nihče pa ne zahteva prepoved proizvodnje teh živil zaradi tega,« še pove Petermanova.

Akrilamid je kemična snov

Akrilamid je kemična snov, ki naravno nastane v škrobnih živilih, ko jih toplotno obdelujemo pečemo, cvremo ali pražimo nad 120 stopinj Celzija in ob pomanjkanju vlage. Pri daljši obdelavi živila nad 120 stopinj Celzija nastaja več akrilamida.

Ker so raziskave pokazale, da akrilamid v prehrana povzroča raka pri živalih so znanstveniki predpostavili, da izpostavljenost akrilamidu povečuje tveganje za nastanek raka pri ljudeh v vseh starostnih skupinah. Leta 2015 je Evropska agencija za varnost hrane prišla do zaključka, da je akrilamid v hrani karcenogena snov in predstavlja javnozdravstveni problem.

Prisotnost akrilamida v živilih so odkrili leta 2002 in od tedaj potekajo raziskave za opredelitev ukrepov, ki bi prispevali k zmanjšanju prisotnosti te snovi v živilih. Agencija je prav tako navedla, da se ravni akrilamida v zadnjih letih niso konstantno zniževale.

Visokim vrednostim akrilamida v hrani se lahko izognemo

Za zmanjšanje vrednosti akrilamida v vsakodnevni hrani lahko poskrbimo kar sami. Strokovnjaki namreč priporočajo, da živila raje kuhamo v vodi, na pari ali pa jih dušimo. Nastanek akrilamida pri pripravi živil doma lahko zaviramo z dodajanjem različnih zelišč, kot so rožmarin, zeleni čaj, žajbelj in limonin sok. Pri pečenju dodajajte vodo in hrano zapecite do zlato rumene barve, dele, ki so temno rjave ali črne barve, odrežite. Temperaturo pečice ali olja v fritezi nastavite na največ 170 stopinj Celzija, živilo pa dajte v pečico ali fritezo predhodno blanširano, odcejeno in še toplo.

Živila med pečenjem na žaru pogosto obračajte, tako da se posamezni deli ne zažgejo. Krompir shranjujte v temnem, hladnem prostoru in ne v hladilniku. Krompir za pečenje ali cvrtje narežite na debelejše kose in jih pol ure pred peko namakajte v vodi, lahko ga pred peko tudi blanširate. Izogibajmo se živilom, ki vsebujejo veliko akrilamida.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice