Nedavno objavljene raziskave Eurobarometra so pokazale, da Evropsko unijo državljani in državljanke dojemajo dokaj pozitivno.

Govora je o rednih javnomnenjskih raziskavah, ki jih evropske inštitucije izvajajo v vseh državah članicah EU. Raziskava je namreč pokazala, da je zaupanje v EU na najvišji ravni po letu 2014 in je še vedno višje od zaupanja v nacionalno vlado ali parlament.

Zaupanje v EU se je povečalo v 20 državah članicah. Večina Evropejcev in Evropejk je optimistična glede prihodnosti EU, kar se odraža v 61 odstotkov podanih odgovorov, medtem ko je le 34 odstotkov vprašanih pesimistično naravnanih. Da so zadovoljni z delovanjem demokracije v EU, je navedlo 55 odstotkov Evropejcev in Evropejk, kar je najvišja raven od jeseni 2004. Število ˝nezadovoljnih˝ se je medtem zmanjšalo za pet odstotnih točk na 36 odstotkov.

Rekordna podpora evru, glavna skrb priseljevanje in podnebje

Podpora ekonomski in monetarni uniji in evru je dosegla novo rekordno visoko raven, saj v evrskem območju več kot tri četrtine vprašanih (76 odstotkov) podpira enotno valuto EU. V celotni EU je delež vprašanih, ki podpira evro, stabilen in znaša 62 odstotkov. 
 

V vseh 28 državah članicah se več kot polovica vprašanih čuti državljane oziroma državljanke EU. Kljub očitnemu zmanjšanju ostaja priseljevanje glavni vzrok zaskrbljenosti na ravni EU, saj ga omenja 34 odstotkov vprašanih. Tako so podnebne spremembe, po izrazitem povečanju, zdaj drugi največji vzrok zaskrbljenosti.

Iz informacijske točke Europe Direct Pomurje še sporočajo, da EU zaupa 45 odstotkov Slovencev oziroma 8 odstotkov več od lanske meritve. Polovica vprašanih EU ne zaupa, kar je 6 odstotkov manj kot lani, a še vedno nad evropskim povprečjem (46 odstotkov). Evropsko unijo kot pozitivno dojema 44 odstotkov Slovencev, kar je v primerjavi z lanskim letom 6 odstotkov več. Za Slovence eno največjih pridobitev EU predstavlja svoboda gibanja.

Raziskava je sicer bila izvedena spomladi 2019 in je potekala v obliki osebnih intervjujev v 28 državah članicah EU in državah kandidatkah. Opravljenih je bilo 27.464 intervjujev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice