Od danes poteka kampanja Evropski teden testiranja na HIV.

Od danes pa do 24. novembra poteka kampanja Evropski teden testiranja na HIV s sloganom »Testiraj. Zdravi. Prepreči.«

Pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje pomeni tudi boljše izide zdravljenja. S pogostejšim testiranjem oseb, ki imajo večje tveganje za okužbo in pozitivno naravnanostjo do testiranja, je Slovenija med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz tovrstne okužbe, poroča o besedah ministrstva za zdravje STA. 

Slovenija z nizko stopnjo epidemije

Tako so na ministrstvu zapisali, da iz nekaterih evropskih držav prihajajo spodbudni podatki o padanju števila novih diagnoz okužbe s HIV, tako tudi v Sloveniji v letu 2017 - v primerjavi z lanskim letom - pričakujejo nižje število novih diagnoz tovrstne okužbe. Po merilih razširjenosti epidemije okužbe s HIV, ki jih določata UNAIDS in Svetovna zdravstvena organizacija, se Slovenija uvršča v kategorijo držav z nizko stopnjo epidemije. Okužba s HIV se še ni pomembno razširila v nobeni podskupini prebivalstva.

Predvidevajo, da je to posledica večletne sistematične kombinirane preventive, predvsem pogostejšega testiranja med najbolj ranljivimi skupinami in takojšnjega zdravljenja. Varna in odgovorna spolnost ter uporaba kondoma ostajajo temelj preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV, navajajo.

Testiranje je v Sloveniji dostopno, saj so na voljo številne možnosti. Najenostavnejše je zaupno testiranje pri izbranem zdravniku, saj ne za pacienta ne za zdravnika ne pomeni dodatnih stroškov.

Kot pišejo na ministrstvu, je testiranje smiselno za tiste, ki menijo, da so se izpostavili okužbi. Gre med drugim za primere moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, tistih, ki so imeli kdajkoli spolne odnose z osebo, ki nudi spolne usluge proti plačilu, in za primere tistih, ki so si kadarkoli vbrizgali droge.

Namen kampanje je ljudi, ki so se izpostavili tveganju za okužbo s HIV, spodbuditi k testiranju, zdravstveno osebje pa opozoriti, naj testiranje ponudijo vsem pacientom, ki imajo v povprečju višje tveganje za okužbo s HIV, so še navedli na ministrstvu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice