20-letni napadalec naj bi bil albanskega porekla, rojen pa v Avstriji, kjer je tudi odrasel.
Terorist, ki ga je sinoči po napadu v središču avstrijske prestolnice ubila policija, je bil star 20 let, poleg avstrijskega pa je imel tudi makedonsko državljanstvo.

Napadalec je bil v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Storilec Kujtim Fejzulai, 20-letnik z avstrijskim in državljanstvom Severne Makedonije, je bil ob napadu oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, je za APA pojasnil avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

20-letnik, ki naj bi bil albanskega porekla, rojen pa v Avstriji, kjer je tudi odrasel, naj bi veljal za simpatizerja skrajne islamistične skupine Islamska država in je bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil Islamski državi.

5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji, poročajo avstrijski mediji. 

Napadalec je bil že obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil Islamski državi.
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po terorističnem napadu napovedal odločen boj proti terorizmu.

Policija je že ponoči preiskala njegovo stanovanje. Pri tem je zasegla tudi videomaterial. Poleg tega pa je doslej izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so petnajst stanovanj in pridržali več ljudi, je še povedal Nehammer in dodal, da so policijske specialne enote skrajneža ustrelile v bližini cerkve svetega Ruperta.

Policija še vedno ne ve, koliko pomagačev je imel ubiti storilec, vsaj eden naj bi bil še vedno na begu. Po navedbah tiskovnega predstavnika avstrijskega notranjega ministrstva oblasti predvidevajo, da naj bi v napadu skupno sodelovali največ štirje napadalci.

V napadu so bili ubiti najmanj štirje civilisti, še najmanj sedemnajst ljudi je ranjenih, od tega naj bi jih bilo sedem v kritičnem stanju.

Po mestu mrgoli policistov.
Oblasti so napovedale pregon in pravične kazni za napadalce in tiste, ki stojijo za napadom.

Po poročanju avstrijskih medijev je bil ustreljen tudi 28-letni policist, ki je med rutinskim pregledom po dunajskih ulicah naletel na terorista. Policist, ki je bil prepeljan v dunajsko bolnišnico, naj bi bil k sreči že izven življenjske ogroženosti.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Njet (nepreverjen)

Sorodniki pobitih naj tožijo državo Avstrijo, ki je z "welcome" politiko, omogočila pobijanje nedolžnih.

dragan krstic (nepreverjen)

Ne samo to ampak tudi zaradi predčasnega izpusta iz zapora. Vse tiste ki so na sumu policije da so simpatizerji radikalnega islama je treba odvzeti eventualna drzavljanstva in jih poslati v njihove vukojebine. Najhitrjsi in najcenejsi način pa je da jih vzame megla.

In reply to by Njet (nepreverjen)

Seveda, muslimani (nepreverjen)

so nevarni ...

Starejše novice