Še preden dokončno zapremo vrata prazničnega časa, naj z vami delimo fotografije praznične Moskve.

Preden pa se dokončno poslovimo od prazničnega časa, božično obarvane atmosfere in silvestrske evforije, pa naj z vami delimo še fotografije praznične Moskve, katero smo obiskali v tem času. 

Zagotovo smo morali preveriti najbolj poznani Moskovski kremelj, ki leži na vzpetini ob kolenu reke Moskve in v neposredni bližini Rdečega trga. Obsega palače, stolnice in znameniti zid, ki obdaja ta zgodovinski objekt, v katerem so živeli vsi dosedanji carji, danes pa služi kot uradna rezidenca predsednika Rusije Gre za največjo evropsko trdnjavo, zgrajeno pred več kot 500 leti, ki ima obliko nepravilnega trikotnika in obzidje, dolgo 2,5 kilometra, široko od 3,5 do 6,5 metrov in visokega od 5 do 19 metrov.

Menjava straže

Tako smo obiskali božične stojnice ...

... preizkusili in kupili kučmo ...

ter spili kuhano vino iz prav posebnega kotla.

Osupnil nas je tudi Car topov: gre za 40-tonski top, ki so ga ulili v 16. stoletju. Bronasta cev kalibra 890 mm, okrašena z raznimi ornamenti in liki, je dolga 5,34 metrov, okrog ustja cevi pa je ulita podoba carja Fjodorja Ivanoviča na konju. Leta 185 so topu dodali še železen topovski podstavek s kolesi in pred njim v piramido zložili štiri velike železne krogle. Seveda top ni bil namenjen streljanju s kroglami, temveč so ga napolnili z mešanico iz kosov svinca, železa in kamnov. A ni nikoli služil svojemu namenu.

Še en bronasti velikan pa je Car zvonov, ki je največji na svetu z 200-tonsko težo, ulili pa so ga po večletnih pripravah leta 1735. Visok je 5,87 m, njegov premer pa znaša 6,6 m.

Tudi ta zvon ni nikoli služil svojemu namenu, ko je bil narejen, je bila težava, kako ga dvigniti v zvonik. Skoraj dve leti so se ukvarjali z omenjeno težavo, nato pa je v Kremlju leta 1737 izbruhnil velik požar, med katerim se je od zvona odlomil enajst ton težak kos. Sicer ni popolnoma jaso, ampak goreča bruna naj bi padla v livarsko jamo, v kateri je stal zvon, ga razžarela, zaradi vode pa naj bi prišlo do njegovega poka. Po devetindevetdesetih letih so ga le dvignili iz jame in ga postavili na to mesto.

Moskva sicer slovi po svojih visokih cenah, vendar se je z ustrezno pripravljenostjo moč organizirati ugodno potovanje. Cena za skodelico kave se dviga tudi nad štiri evre, vendar pa lahko v več restavracij naročite med 12. in 16. uro »business lunch«, za katerega je treba odšteti okoli 7 evrov, v nasprotnem primeru pa lahko cena računa visoko narase. Tako je tudi z vstopninami za v muzeje in cerkve, ugodnosti pa ponujajo študentom s tovrstno izkaznico. 

Ugotovili smo tudi, da je vožnja najhitrejša in najugodnejša z metrojem, za katerega upravičeno pravijo, da je eden najlepših na svetu. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice