Južno in Severno Korejo je povezala najstarejša trta na svetu, ki prihaja iz Maribora.

Iz Združenja slovensko-korejskega prijateljstva so sporočili, da sta se v Seulu in Pjongjangu uspešno prijeli lani zasajeni potomki najstarejše vinske trte na svetu.

Menijo, da so s posaditvijo potomk najstarejše vinske trte na svetu »pozitivno prispevali k umiritvi razmer na korejskem polotoku«. Upajo, da bo trta obrodila že v letošnjem letu in da bodo lahko v jeseni opravili trgatev na obeh straneh 38. vzporednika, ki že več kot pol stoletja ločuje korejski narod.

»Tako na jugu kot na severu smo dogovorjeni, da bomo iz grozdja obeh potomk in morda s pomočjo kakšnega grozda iz Maribora, pripravili skupno korejsko vino, ki bo simboliziralo željo po sodelovanju in miru na korejskem polotoku,« pravi Igor Jurišič, predsednik Združenja slovensko-korejskega prijateljstva, ki je bilo ustanovljeno prav z namenom otoplitve razmer na korejskem polotoku.

Potomka najstarejše trte v Seulu v Južni koreji, kjer raste pred Youth Hostlom v lasti mesta Seul ...

... in potomka najstarejše trte v Pjongjangu v Severni Koreji, kjer so jo iz previdnosti posadili v rastlinjaku in je pod stalnim nadzorom strokovnjakov.

Pri združenju še menijo, da je prav mariborska najstarejša trta na svetu »pomemben kamen v mozaiku zbliževanja Severne in Južne Koreje«.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice