Svetovna zdravstvena organizacija je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je tudi najvišja raven.

Po poročanju STA je danes v Ženevi prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril, da je nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh skrb vzbujajoče.

Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v najmanj 49 držav. Iz Italije se je razširilo 24 primerov okužbe v 14 držav, iz Irana pa 97 primerov okužbe v 11 držav.

Po drugi strani je število novih okužb na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil najprej in zahteval največ žrtev, doseglo najnižjo raven v več kot mesecu dni.

Pandemije ne bodo razglasili

Prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije je poudaril, da je širjenje koronavirusa še vedno mogoče zajeziti. Povedal je, da po svetu trenutno razvijajo več kot 20 cepiv proti novemu virusu. Poteka tudi več kliničnih preizkusov, katerih rezultati naj bi bili znani v nekaj tednih.

Vodja programa za izredne razmere pri Svetovni zdravstveni organizaciji Michael Ryan je po poročanju STA povedal, da trenutno ne bi bilo dobro razglasiti pandemije. S tem bi namreč dali vedeti, da bo virusu izpostavljen vsak človek na planetu, podatki pa tega ne kažejo.
 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Darijo farmacevt (nepreverjen)

Ne morem verjeti kolko strašite ljudi, verjamite ko bo manj denarja in ko bo gospodarstvo kolapsiralo boste tudi vi kekci imeli manj! Gre za vanadni virus, ki pri 25 do 27 C celzija razpade, med 6 - 12 urah razpade na oblačilih, in v nekaj dneh na zraku. Če se človek ukuži z njim ko se počutil kot da ima navadno gripo in adijo. Da se širi po zraku je zelo mala verjetnost saj je virus dokaj težak in bi moral nekdo kihati vate, da se okužiš. Vsak strah je odveč vi kekci pa ustvarjate paniko, ki ni potrebna.

Danvid (nepreverjen)

Ti si šele ne razgledan, kje si bil, ko so pamet delili. A zato imajo Kitajci 850milijonov ljudi v domači karanteni, ker je ta virus čist navaden prehladek kot praviš. Kristus božji pridi k pameti.

In reply to by Darijo farmacevt (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Virus je bil oplemeniten, da se skriva dolgo dolgo dni, zato se okuži ogromno ljudi,za njim umirajo kot po tekočem traku. Dokazi z posnetki najdete kdor res hoče 'umirajo zdravi ljudje od zdravnikov, do mladih športnikov od bogatih do revnih. NE VI MENI o tem, da je to navadna gripika.
Sedaj se pozornost od kitajske odvrača z Italijo,. Na Kitajskem zdravniki delajo samo more v bolnicah, ljudje se obešajo na otroški igralih, celotne družine so najdena mrtve v stanovanja in teh je več tisoč, prosim lepo.

Starejše novice