Slika je simbolična.
Na Hrvaškem so se problema komarjev lotili z dezinfekcijami. Ob tem so začeli še bolj nenavaden projekt. Do prvega avgusta bodo vsak teden v naravo izpustili 50 tisoč steriliziranih tigrastih komarjev.

V hrvaških krajih se te dni pospešeno borijo proti velikemu številu nadležnih komarjev. Tako bodo od petka, pa vse do torka, 26. julija, izvajali dezinfekcijo komarjev v Čakovcu

V prihodnjem tednu bodo dezinfekcijo komarjev med drugim izvedli tudi na območju Zadra. 

V boj tudi s steriliziranimi tigrastimi komarji

Na Hrvaškem trenutno izvajajo eksperiment s steriliziranimi samci iz Bologne. Ti naj bi pripomogli k zmanjšanju populacije tigrastih komarjev na območju Istrske županije ter zmanjšanju uporabe insekticidov v okolju.

»Gre za invazivno tujerodno vrsto, ki se je pri nas naselila in se precej udomačila ter izpodriva naše avtohtone vrste, poleg tega pa je tudi potencialni prenašalec bolezni,« je za HRT povedala veterinarka Ivana Kirin.

Da bi zmanjšali tveganje za nastanek bolezni, se izvaja nova metoda zatiranja komarjev, tako imenovana SIT tehnika.

Kako bi naj to izgledalo v praksi? Vsak ponedeljek do 1. avgusta bodo na območje v Istri, veliko 20 hektarov, izpustili po 50.000 sterilnih samcev. Ti naj bi se parili z divjimi samicami, ki bodo nato izlegle neoplojena jajčeca in torej ne bodo dobile potomcev. Število komarjev tako naj ne bi naraslo. 

Takšen način naj bi bil bolj sprejemljiv za okolje, saj se pri tem ne sproščajo pesticidi. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice