Lahko letošnjo poletno sezono pričakujemo znižanje cen turističnih storitev na Hrvaškem? Hrvaški minister za turizem Gary Cappelli napoveduje nižje cene prenočišč v tej državi, a tudi poseben sklop ukrepov.

Domači turisti ne morejo rešiti turistične sezone

Hrvaška za letošnjo sezono pričakuje velik upad turističnih prihodkov. Ocenjujejo, da bodo imeli letos po najbolj optimistični različici od 20 do 25 odstotkov lanskega turističnega prometa, ko so prihodki presegli deset milijard evrov. Hrvaški minister za turizem Gary Cappelli pravi, da bodo letos imeli prednost domači turisti, čeprav ti sami ne morejo rešiti turistične sezone, saj ustvarjajo le 12 odstotkov prometa. 

Potrdil je, da nameravajo uvesti turistično kartico za hrvaške turiste. Gre za tako imenovane Crokartice, na katere bodo lahko delodajalci zaposlenim nakazali denar za počitniške dejavnosti na Hrvaškem.

Množičnega prihoda turistov ne pričakujejo pred velikonočnimi prazniki leta 2021.

Bo najprej možna namestitev v kampih?

Cappelli je med drugim dejal, da možnosti za reševanje letošnje turistične sezone vidijo najprej v namestitvah v kampih in v osamljenih hišah v naravi ter v navtičnem turizmu.

Navaja, da bodo namestitve morda lahko zagotovili tudi nekateri hoteli, ki imajo pogoje za izvajanje vseh epidemioloških ukrepov. 

Minister napoveduje znižanje cen

Minister za turizem še napoveduje, da bo prišlo do znižanja cen. Pričakuje, da bo prišlo do velike konkurence med hoteli in padca cen za vsaj naslednji dve leti.

Dodaja, da je jasno, da bodo morali prilagoditi trenutne cene.

Cenejša bo predvsem zasebna nastanitev, ki bo gotovo najpomembnejša za turistično povpraševanje, saj omogoča boljše izoliranje, tesnejši dostop do narave z manj hišami v okolici.

Maske postajajo obveznost za vse turistične delavce

Strokovnjak za turizem Zoran Pejović iz Paradox Hospitality dodaja, da bodo zaščitne maske verjetno postale obvezne za vse turistične delavce. Opozarja, da je mogoče pričakovati, da bodo dezinfekcijska sredstva v hotelih postala standardni del ponudbe, kakršna so zdaj mila.

Maske bodo postale obvezne, vendar še vedno obstajajo spori glede uporabe rokavic. Ključno je pogosto umivanje rok, ugotavlja Pejović.

Izogibanje gneči na recepciji

Vrstam na recepciji se je treba v prihodnje izogibati, če želimo preprečiti, da bi se virus hitro širil, so jasni hrvaški turistični delavci. Kot rešitev Pejović predlaga, da se vsem gostom dodelijo sobe vnaprej. Ko gosti prispejo v hotel, bi tako šli direktno v sobo in tam izpolnili obrazec za prijavo.

»Tako bomo delali v našem hotelu na Hvaru, kamor bomo goste pripeljali neposredno z letališča Split,« je dejal. Drugi hoteli bodo najverjetneje to težavo odpravili tako, da bodo odprli več manjših recepcij.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

Hrano jim bodo pa delili v sobe?Tako, kot v bolnišnici! V hotelih se virus širi enako, kot na križarkah. Potem bodo pa hoteli v karantenah.
V campih pa skupne sanitarije in umivalnice! Ne, hvala lepa. Že v normalnih časih ne bi hodil na skupno stranišče in v umivalnico, kaj šele sedaj. Fuj, fuj, fuj.

Majkl (nepreverjen)

Kdo pa te sili. Bodi doma se naslednih 20 let.

In reply to by Haja (nepreverjen)

Starejše novice