Ko se boste poleti odpravljali na hrvaško obalo, boste kot kaže morali biti veliko bolj previdni, sicer vas bo to krepko udarilo po žepu.

Hrvaška vlada načrtuje precejšnje zvišanje glob za hujše prometne prekrške. Po sedanjem predlogu, ki mu sicer opozicija nasprotuje, bi za nekatere prekrške globe kar potrojili. Globe za nekatere prekrške bi se kar potrojile, najvišje bi znašale 2.700 evrov.

Za najtežje prekrške do 2.700 evrov

Telefoniranje med vožnjo bo po novem kaznovano z 200 evri, v primeru da se boste po avtocesti ali cesti izven naselja peljali s 50 kilometri nad omejitvijo, torej 180 kilometrov na uro na avtocesti, bi globa znašala od 675 do več kot dva tisoč evrov.

Vožnja izven naselja s 50 kilometri na uro nad omejitvijo bo kaznovana z od 5 do 15 tisoč kunami ali zaporom do 60 dni. V evrih globa znaša od 675 do dobrih 2.000 evrov.

Bi odklonili alkotest? Ni pametno!

Na Hrvaškem prav tako ne bo pametno odkloniti alkotest, odvzem krvi ali urina. Nove globe naj bi namreč znašale od 10 do 20 tisoč hrvaških kun, kar znaša do 2.700 evrov. Po sedanji ureditvi je razpon glob med 5 do 15 tisoč kun. Za drugi tak prekršek bi vam vozniško dovoljenje odvzeli za pol leta, ob naslednji tovrstnih prekrških pa izrekli enoletno prepoved vožnje in šest kazenskih točk.

Če se pred prehodom za pešce na Hrvaškem ne bi ustavili bi vam po novem grozila kazen 3.000 kun (dobrih 400 evrov) in dveh kazenskih točk.

Ostro nad vinjene voznike

Za vožnjo pod vplivom alkohola od 0,5 do enega promila bi kazni dvignili na od tri do pet tisoč kun (do 675 evrov), odvzem vozniškega dovoljenja za pol leta ob ponovitvi prekrška in tri kazenske točke. Za tiste, ki bi napihali še več bi predpisali najvišje globe do 2.700 evrov.

Za odvzem prednosti bi zdajšnja najvišja globa pomenila najnižjo, razpon pa bi se povišal vse do 7.000 kun (950 evrov), ob ponovitvi prekrška pa odvzem vozniškega dovoljenja za tri mesece. V kolikor bi prevozili rdečo luč na semaforju bi lahko ostali brez do pet tisoč kun (645 evrov).

Pobeg s kraja nesreče, v kateri so poškodovani ali mrtvi, bi po novi ureditvi bil kaznovan od 10 do 20 tisoč kun (do zdaj od tri do sedem tisoč kun), kar v evrih pomeni od 1.350 do 2.700 evrov, ali z zaporno kaznijo do 60 dni, odvzemom vozniškega leta za vsaj eno leto in šest kazenskih točk.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fritz (nepreverjen)

Fuknjeni sosedi slov politiki takoj sprejmite tak zakon

steiermark (nepreverjen)

Le zakaj vidite prah v očesu drugih, bruno v vašem pa vas ne moti! Malo se zamislite raje nad našimi predpisi in zakoni ter kaznimi, ki so jih uvajale vsakokratne levaške oblasti! Prav pri nas pa veljajo ti predpisi in visoke kazni za reveže, medtem ko za tiste, ki to izvajajo in šefe, to ne velja, oni se pa nemoteno gibljejo pijani in zadeti od razno raznih drog - nekaznovano! Hinavščina in zabitost!

gojko golez (nepreverjen)

a ni na avtocestah omejitev 120/h

Starejše novice