Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi naznanil, da imajo ZDA pripravljenih dva milijona doz cepiva proti novemu koronavirusu in le čakajo na potrditev zdravstvenih oblasti, da so cepiva varna in učinkovita, preden jih bodo začeli uporabljati.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v ZDA doslej po povzelo na dva milijona, smrtni primeri zaradi covida-19 pa so presegli številko 110.000.

»Ogromno smo napredovali. Pripravljeni smo iti naprej, kar zadeva transport in logistiko. Imamo več kot dva milijona pripravljenih cepiv, če se potrdi varnost,« je dejal Trump.

Ministrstvo za zdravje ZDA ni imelo komentarja in je novinarje napotilo na Belo hišo, ta pa nazaj na ministrstvo. Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je na poizvedovanja odgovoril, da ni slišal, da bi Trump to povedal, po poročanju STA.

Trump je povedal tudi, da znanstveniki sedaj povsem razumejo bolezen covid-19. Tudi to je za številne presenetljivo, vključno s Faucijem, ki je še dan prej dejal, da še vedno docela ne razumejo med drugim odziva imunskega sistema na okužbo. Dejal je tudi, da ne vedo, kako dolgo bo cepivo, ko ga enkrat odkrijejo, sploh učinkovito proti covidu-19.

Nasveti ameriškega predsednika

Trump je imel skozi pandemijo več zdravstvenih nasvetov Američanom, med drugim razmišljanje o koristnosti uživanja razkužil in sevanja ultravijoličnih žarkov naravnost v telo.

Prav tako je svetoval uživanje zdravila proti malariji hidroksiklorokin in zatrdil, da ga je tudi sam jemal, čeprav je bilo to sprejeto z določeno mero nejevere.

Južna Dakota je sicer v petek odstopila od načrtov za testiranje omenjenega zdravila proti covidu-19, ker je nazadnje Univerza Minnesote ugotovila, da zdravilo nima nobenega učinka za preprečevanje bolezni covid-19. Študije so pokazale, da je lahko kvečjemu škodljivo, še poroča STA.

Svet množično v razvoj cepiva

Kljub napredku v raziskavah cepiva proti novemu koronavirusu še zmeraj ni. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se z razvojem cepiva trenutno po svetu ukvarja okrog 125 različnih skupin strokovnjakov, kakšnih ducat učinkovin pa se trenutno preverja s kliničnimi študijami. A proizvajalci so zelo optimistični. V podjetju AstraZeneca upajo, da bodo že do konca leta na trgu prisotni z ustreznim proizvodom, piše STA.

V IFPMA ocenjujejo, da bo treba za preskrbo človeštva proizvesti okrog 15 milijard odmerkov novega cepiva. Generalni direktor IFPMA Thomas Cueni je v zvezi s tem poudaril, da je to za farmacevtsko industrijo velikanski izziv.

Gre za trikrat več cepiva od običajne letne proizvodnje, če se odšteje cepiva proti gripi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice