Splošno prepričanje je, da vlaga in mraz še okrepita občutek bolečine. Nedavna študija pa je pokazala, da so simptomi dejansko hujši ob toplih in vlažnih dneh.

Po poročanju STA so raziskovalci na univerzi v Manchestru nedavno s pomočjo pametnih telfonov opravili študijo Oblačno z možnostjo bolečine. Zajeli so 2.500 Britancev z artritisom, fibromialgijo, migreno in nevropatsko bolečino. Ti so vsak dan beležili simptome bolečine, njihovi telefoni pa so pri tem vsakodnevno zbirali podatke o vremenu.

Študija je pokazala, da so se ob dneh z vlažnim in vetrovnim vremenom ter nizkim zračnim tlakom možnosti za občutenje močnejše bolečine v primerjavi z normalnimi dnevi povečale za več kot 20 odstotkov. Bolečina je bila hujša tudi ob hladnih, vlažnih dneh. Temperatura zraka ali dež posamično pa, zanimivo, na občutenje bolečine nista vplivala.

Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve vodile v nadaljnje raziskave odkrivanja povezav med vremenom in bolečino.

Preučiti bi bilo treba še, zakaj je vlaga povezana z bolečino. To pa bi lahko vodilo v nove načine zdravljenja. Omogočilo bi tudi razvoj »bolečinske napovedi«, na podlagi katere bi ljudje s kronično bolečino lahko načrtovali svoje aktivnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice