Ženske v EU zaslužijo kar 16,2 odstotkov manj kot moški.

Jutri, 3. novembra, bomo obeležili dan enakega plačila, ki simbolično predstavlja tisti dan v letu, od katerega dalje Evropejke zaradi plačne neenakosti med spoloma prenehajo prejemati plačilo za svoje delo v primerjavi z moškimi. Trenutno je to 16 odstotkov delovnega leta.

»Ženske in moški so enakopravni. To je ena temeljnih vrednot EU. Vendar ženske v primerjavi z moškimi še vedno dva meseca na leto delajo zastonj. Tako stanje ni več sprejemljivo« so v skupni izjavi zapisali prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ter komisarki Marianne Thyssen in Věra Jourová. 

Stekleni strop

Razlika v plačilu med spoloma ni nepoštena le načelno, ampak tudi v praksi. Ženske postavlja v negotov položaj na njihovi poklicni poti in še toliko bolj po upokojitvi, saj razlika v pokojninah med spoloma znaša kar 36,6 odstotka.

Kateri dejavniki pa vplivajo na plačno neenakost med spoloma? Po podatkih Evropske komisije ženske pogosteje delajo s krajšim delovnim časom, prav tako pa delajo v slabše plačanih sektorjih. Prevzemajo primarno skrb za družino in se soočajo s tako imenovanim steklenim stropom, ki predstavlja nevidno oviro, sestavljeno iz stereotipov in predsodkov, ki ženskam preprečuje napredovanje do bolje plačanih delovnih mest. 

Omenjene dejavnike bi bilo mogoče obravnavati z boljšim usklajevanjem poklicnega in zasebnega življenja, kar bi se lahko doseglo s sprejetjem predloga direktive, ki ga je pripravila Komisija.

Dodatna spodbuda očetom

Kot so nam dejali pri Informacijski točki Europe Direct Pomurje, je Evropska komisija v okviru evropskega stebra socialnih pravic sprejela ukrepe, s katerimi bi se zaposlenim staršem in oskrbovalcem omogočilo, da lahko bolje napredujejo na svoji poklicni poti, hkrati pa se jim omogoči skrb za družino.

Predlog Komisije o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja vključuje pravico vseh očetov do vsaj 10 dni dopusta ob rojstvu otroka. Predlagano je bilo tudi, da bi plačan starševski dopust postal neprenosljiva pravica tako žensk kot moških. Moški bi s tem dobili močno spodbudo, da to možnost izkoristijo, namesto da se od žensk pričakuje, da za daljši čas prekinejo poklicno pot, medtem ko se moški običajno hitro vrnejo na delo. Nenazadnje bi se po zaslugi tega predloga povečala udeležba žensk na trgu dela. 

Pogajanja z Evropskim parlamentom in Svetom potekajo in dogovor bi bilo mogoče doseči do konca leta. Komisija vse strani poziva, naj si prizadevajo za ambiciozen kompromis.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice