Kriteriji, po katerih ocenjujemo, ali je kdo dober oče, so pogosto pogojevani s popačeno sliko, ki jo imamo o tem, kaj bi resnično morala početi mati in kaj oče. Materam se kulturološko vsiljuje vloga negovalke in tolažilke, očetu pa se pripisuje prikrajš

Sicer se časi nekoliko spreminjajo, vendar oče kljub vsemu »ostaja« v ozadju tudi kar se tiče zakonodaje ob morebitni ločitvi, kjer je mama v absolutni prednosti glede skrbništva nad otrokom. Postranska vloga očeta v zgodnjem otroštvu ima svoje negativne učinke, ker je v najzgodnejših letih življenja, ko se otrok oblikuje na prav vseh področjih, bližnji in čustveno topel odnos z očetom še kako pomemben. Takšnega odnosa jima pozneje ne bo uspelo zgraditi, zato se lahko zgodi, da bo v poznejšem obdobju, adolescenci, otrok začel doživljati svojega očeta kot tujca. Vendar večina avtorjev poudarja, da je oče, čeprav je zelo pomemben v življenju otroka, vendarle v senci zgodaj zgrajenega odnosa mama - otrok.

Oče pomemben šele po tretjem letu?

Po psihoanalitični teoriji dobi oče bolj pomembno vlogo šele po otrokovem tretjem letu življenja. Po Freudu arhetip očeta kaže klasične možate karakteristike. Oče mora biti psihološko stabilen in močan, dominantna figura v družini, uveljavljajoč in tisti, ki sprejema odločitve ter je seveda uspešen kot finančna opora.

Na teorije o psihološkem razvoju otroka je naredil ogromen vpliv tudi angleški psihiater John Boulby, ki zagovarja teorijo o usodni vlogi vzpostavljanja odnosa med mamo in otrokom, kar naj bi bilo prvo navezovanje, na katerem temeljijo vsi prihodnji odnosi, prijateljstva in čustvene zveze.

Kako biti dober oče?

Po nasvetih številnih se mora oče že pred rojstvom pripraviti na to, da bo vsaj v začetni fazi razvoja otroka pri partnerici postavljen na drugo mesto za kar mora pokazati veliko mero razumevanja. Bodoči oče se mora zavedati, da »postane« oče že 9 mesecev pred rojstvom, zato se mora do rojstva na svojo novo nalogo izjemno dobro pripraviti. Bodoči oče ne sme v času nosečnosti partnerice pozabiti na njena čustva in divjanje hormonov, zato ji more izkazovati še posebej veliko ljubezni in dnevnih komplimentov, saj tako poskrbi za čustveno stabilnejšo nosečnost z veliko manj stresa za oba - mamo in otroka. V času nosečnosti se mora dober oče naučiti pripraviti brezalkoholne koktajle, ki jih servira ob romantičnih večerjah, najljubše hrane svoje noseče partnerice. Nosečnice potrebujejo pač veliko razvajanja.

Dober oče mora znati tudi kuhati, da s tem po porodu lajša partnerici vsakdan, ki je po novem posvečen zgolj novorojenčku. Iz tega razloga je priporočljivo, da oče ob porodu otroka vzame pripadajoči mu očetovski dopust in tako že takoj na začetku razbremeni partnerico. Dober oče mora poskrbeti za skupne spomine in zanimive življenjske prelomnice, zato naj dober oče, ob porodu otroka kupi časopis, da bo lahko čez nekaj let z otrokom »pogledal« v preteklost in zanimive dogodke, ki so se zgodili na dan, ko se je rodil. Oče mora obvezno biti prisoten ob porodu svojega otroka in tako v najtežjih in najbolj čustvenih trenutkih nuditi oporo partnerici. Starševstvo je kot vožnja aviona brez predhodne izobrazbe. Zato sta strah in negotovost ob dejstvu, da se s porodom odpira popolnoma nov svet, sta popolnoma normalna. Dejstvo, da želite za svojega otroka le najboljše vam bo dalo zagona in zagotovilo, da boste dober oče.

Sprijaznite se z izostankom zakonskih »aktivnosti« v postelji vsaj prvih šest tednov po porodu. Bodite potrpežljivi. Od prvega dneva bodite aktivno vključeni pri previjanju in kopanju otroka. Pokažite, da vas to zanima. Ne kupujte brezveznih malenkosti za otroka. To je mamino delo, pustite njenim hormonom prosto pot. Kava bo v tem času vaš najboljši prijatelj, saj vas bo edina držala pokonci v službi. Tudi ta čas bo minil, zato brez skrbi. Če se otrok ne doji, pomeni, da so tudi očetje vključeni v nočna bujenja in hranjenje s »flaško«. Pogovarjajte se z dojenčkom in mu berite zgodbe, četudi so iz vaše najljubše avtorevije. Na začetku odločitve o otroku prepustite partnerici.

Pripravite se, da bodo od zdaj naprej potovanja izgledala drugače. Avtomobil bo do vrha poln raznoraznih rekvizitov in pripomočkov za nego otroka, vožnja pa bo zaradi nenehnih postankov trajala veliko dlje kot sicer. Zato se naučite, da dojenčkov jok znate umiriti tudi sami in ne zgolj bližina mame. Srečno otroštvo namreč ne bazira na materialnih dobrinah in luksuzu, temveč na ljubezni, zabavi in spoštovanju. Ob lažjih poškodbah otroka ne delajte drame, ampak ga takrat skušajte nasmejati. Zapomnite si, da se otrok uči po vzoru svojih staršev, zato naj bodo besede »hvala«, »izvoli«, »prosim« in »oprosti« pogosto v vašem besednem repertoarju. Bodite Zobna vila, Božiček in velikonočni zajček. Bodite superjunak in zlobnež, če otrok to od vas zahteva. Bodite dvorni norček in modri mislec, ki otroku kaže pot življenja. Opozarjajte otroka na nevarnosti in se mu pridružite pri športnih aktivnostih.

Predvsem pa ne dvomite v sebe in svoje sposobnosti ter si zapomnite, da sta za normalen razvoj otroka enako pomembna oba starša, zato svoje vloge ne zapostavljajte, ampak bodite aktivno vključeni. Odsotnost očeta namreč dokazano vpliva na razvoj otroka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice