Poletje je idealen čas, da ga izkoristimo za potovanje. Velik kos sveta je prepotoval Boštjan Hribar, ki nam je z veseljem svetoval, kako poceni potovati po svetu in nas opozoril, na kaj vse moramo biti pozorni.

Boštjan poudarja, da je pomembno priprave na pot začeti pravočasno. »Dejavnikov je več: kam in za koliko časa grem, kako boš potoval (sam, agencija), kdo gre z mano (sam, prijatelj, somišljenik ali kolega, ki ga srečaš na potovanju), kje bom bival (hostel, hotel, domačini), kaj vzeti sabo (oprema, zdravila …) in dokumenti (potrebujem vizo, mednarodno vozniško dovoljenje, zavarovanje, potrdila rezervacij).«

Kako ujeti poceni letalske karte?

Pravi, da je potrebno letalske karte za izbrano destinacijo spremljati dalj časa, saj se lahko pojavijo last minute karte za določeno destinacijo, o njih pa lahko povprašamo razne agencije in druge ponudnike. Odvisno je tudi od izbrane destinacije, če je ta zelo turistična ali ne, če je lahko potovanje izvedeno v lastni režiji in če je kako priti do mest, ki si jih želimo ogledati. 

Kako priti do brezplačnega prenočišča?

Glede prenočišča pravi, da je odvisno od posameznikovih želj in proračuna. Tu je možnost rezervacije hotela, če si želimo privoščiti udobje, hostel, če želimo spoznati druge popotnike ali pa se preprosto dogovorimo z domačini za spanje pri njih. Obstajajo tudi razne spletne strani, kjer posamezniki oddajajo sobe in stanovanja ali pa ti ponudijo brezplačno bivanje. 

Ob vprašanju katera prepotovana destinacija mu je najbolj všeč, Boštjan odgovarja: »Vsepovsod je lepo, a vendar je doma najlepše. Če potuješ zmerno in z užitkom, kaj kmalu ugotoviš, da je Slovenija in življenje tukaj res lepo. Vsaka država, vsak kontinent ali vsako mesto ponujajo ogromno novih doživetij, spoznanj, življenjske širine in novih izkušenj. Pomembno je, da hodiš naokoli z močno odprtimi očmi in s otroškim začudenjem, da vsrkaš vse, kar ti potovanje ponuja in se pri tem veseliš.«
Trdi, da od svojih potovanj ne bi mogel izpostaviti najljubšega, saj je vsako zgodba zase, kateri se prepusti in želi presenečenj vsega kar mu nove dogodivščine ponujajo. 

Spanje pri domačinih za posebno izkušnjo

Če se le da, Boštjan na svojih potovanjih vedno prespi pri domačinih in se druži z njimi. To mu zelo pomaga, saj domačini najbolj poznajo kraj in mu lahko priporočajo oglede, ki jih včasih tudi v popotniških knjigah (še) ni. 

Tako vedno izve nekaj novega iz prve roke in dobi veliko koristnih nasvetov kako priti do nekega kraja, s čim potovati ter predvsem kako plačevati kot turist, saj te kot tujca ponudniki storitev radi potegnejo za nos in storitev plačaš dosti več, kot je bilo potrebno. 

Tekst: Martina Vuk

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice