Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako se zaščititi pred izsiljevalskimi programi, ki tudi v Sloveniji grozijo podjetjem in posameznikom.

Kaj je »ransomware« in zakaj se tiče tudi mene?

Gre za tako imenovano izsiljevalsko programsko opremo, ki žrtvi, uporabniku računalnika ali mobilne naprave, prepreči dostop do svojih datotek v zameno za plačilo. Najpogosteje izsiljevalski program zakodira datoteke s ključem in žrtvi to tudi jasno pokaže. Ta virtualni ključ lahko žrtev odkupi za nekaj sto dolarjev. Plačilo odkupnine poteka preko kriptovalute bitcoin, tako je napadalca in denarnega toka praktično nemogoče odkriti. V kolikor plačila v naprej določenem času ne izvršite, boste izgubili vse svoje datoteke, fotografije ter dokumente. Izsiljevalskih virusov je več, v zadnjih dneh je največ govora o virusu WannaCry, ki je onesposobil več britanskih bolnišnic, včeraj pa je ustavil tudi proizvodnjo v slovenskem Revozu. Koliko žrtev je virus našel med prebivalci v Sloveniji ni znano, saj žrtve večine napadov ne prijavljajo. Število različnih izsiljevalskih virusov se iz tedna v teden povečuje.

Kako se izogniti okužbi?

Redno posodabljajte operacijski sistem in namestite ter posodabljajte antivirusni program. V operacijskem sistemu Microsoft Windows preprosto zaženite posodobitev (windows update). Na Applovem OSX-u nastavitev najdete v zavihku Settings – App Store in izberite »automatically check for updates« ter »install system data files and security updatesv. Seveda vam priporočamo, da uporabljate zadnjo izmed različic operacijskega sistema (Windows 10 in macOS 10.12 Sierra). Podobno naredite tudi z antivirusnimi programi, posodobite jih.

Bodite previdni pri delu z računalnikom. Ne klikajte na povezave in zaganjajte datotek, ki jih ne poznate. Pred vpisovanjem gesel in klikanjem na povezave v naslovni vrstici preverite, ali gre za verodostojen naslov. Vsekakor pa uporabljajte posodobljen in varen brskalnik (najbolje Chrome ali Firefox).

Pomembne podatke zmeraj in redno kopirajte na zunanji medij, ki ga po varnostnem kopiranju odklopite iz računalnika. Podatke lahko sinhronizirate tudi na oddaljeno lokacijo, v oblak. Najbolje pa je, če se poslužujete obojega.

Kaj narediti, če se vseeno okužite?

V kolikor postanete žrtev spletnih izsiljevalcev in se vaš osebni ali službeni računalnik zaklene, poiščite pomoč strokovnjaka, predvsem preizkušeno računalniško podjetje, ki jih v lokalnem okolju ne manjka. Računalničarji bodo lahko poskusili odkleniti datoteke ali odstraniti virus, v vsakem primeru pa iz varnostnih kopij obnoviti sistem. Sosed, ki večino časa preživi ob igranju iger na spletu, vam v tem primeru najverjetneje ne bo znal pomagati. Seveda, vam tega scenarija ne privoščimo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice