V boju zoper širjenje epidemije koronavirusa vse več držav razmišlja o sledenju okuženih in njihovih kontaktov preko mobilnih naprav.

Širjenje epidemije koronavirusa nikakor ne pojenja in mnoge države se za zajezitev epidemije odločajo za vse bolj drastične ukrepe. Eden izmed ukrepov je tudi nadzor okuženih oseb, ki so v karanteni, preko mobilnih naprav.

Na Slovaškem so tako po nujnem postopku sprejeli ukrep, ki zdravstvenim oblastem omogoča dostop do podatkov o lokaciji mobilnega telefona. Tako bodo lahko spremljali gibanje okuženih oseb in ugotavljali, ali kršijo pravila karantene. Slovaški ukrep tudi predvideva, da bi vsi ljudje, ki so bili v stiku z okuženo osebo, dobili obvestilo o pozitivnem brisu njihovega stika.
 

Ali gre za pretiran poseg v zasebnost?

O podobnih ukrepih razmišljajo tudi v drugih državah, v Veliki Britaniji je oblast že v dogovorih s telekomunikacijskim podjetjem O2 glede pridobitve lokacijskih podatkov, da bi preverjali, ali ljudje upoštevajo ukrep omejevanja družbenih stikov.

Tudi v ZDA naj bi vlada vzpostavila stik z gigantoma Facebook in Google glede tovrstnih podatkov. Ob izbruhu koronavirusa so nadzor gibanja prebivalstva preko mobilnih naprav in tehnologijo prepoznavanja obrazov uporabljali tudi na Kitajskem.

Medtem oblasti v Izraelu in v Južni Koreji že izvajajo nadzor mobilnih naprav njihovih državljanov, ravno tako oblasti v Avstriji preko »anoniminih lokacijskih podatkov«, ki jim jih posreduje avstrijski Telekom, preverjajo, kako učinkovito se izvajajo državni ukrepi samoizolacije in omejevanje socialnih stikov. Podobno počnejo tudi v Italiji na območju Lombardije, ki velja za najhujše žarišče koronavirusa v državi. O nadzoru mobilnih naprav pa razmišljajo še na Hrvaškem, kjer to predlagajo v stranki HDZ. V Srbiji pa bodo kršiteljem karantene, ki so v priporu, sodili preko videoklica z uporabo aplikacije Skype.

Pri takšnih posegih v zasebnost se sicer postavljajo številna vprašanja glede spoštovanja človekovih pravic in zaščite osebnih podatkov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rdeča zvezda (nepreverjen)

je rekel tito ko je videl da je eden lačen tifusar
grickal gumo na tovornjaku
Marš tifusaru prestani da grizeš gumu ,
gume so za vrhovni štab
ti grizi felgu

Starejše novice