Mednarodni dan mladih, ki ga zaznamujemo danes, je letos posvečen ustvarjanju varnih družabnih spletnih prostorov in prostorov v družbi, kjer so mladi vključeni v odločanje.

Konec lanskega leta je bilo med prebivalci Slovenije 15,1 odstotka mladih, starih med 15 in 29 let. Večina jih je bila na splošno zadovoljna s svojim življenjem.

Zadovoljstvo z življenjem so namreč na lestvici od 0 do 10 v povprečju ocenili z oceno 7,9. V zadnjih petih letih se je splošno zadovoljstvo z življenjem med mladimi zvišalo za 0,3 vrednosti ocene.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Tin Kampl je ob mednarodnem dnevu opozoril, da sta iskanje prve zaposlitve in tudi pridobitev stabilne zaposlitve, med ključnimi izzivi, s katerimi se mladi trenutno srečujejo. »Mladi smo vse bolj izpostavljeni prekarnim oblikam zaposlitve, ki pa nam ne zagotavlja potrebne ekonomske in socialne varnosti,« pravi Kampl.

Veliko mladih izgorelih

Problematična je tudi stanovanjska politika, dostop mladih do kakovostnih in predvsem trajnih oblik bivanja.

Kot pereče se v zadnjem obdobju kaže področje zdravstva mladih, ki je povezano s kakovostjo delovnega mesta. Mladi zaposleni so po besedah Kampla izpostavljeni vse večjim pritiskom na delovnem mestu, kar se vse bolj kaže v njihovi izgorelosti.

Skrb za mlade ostaja ena od ključnih prioritet ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, posebno pozornost pa namenjajo zaposlovanju mladih, so za STA poudarili na ministrstvu. Ključno se jim zdi, da se mladi čim prej po koncu izobraževanja zaposlijo in tako osamosvojijo, izkoristijo svoje potenciale in si ustvarijo družino.

Izboljšave na področju zaposlovanja

Na ministrstvu so pojasnili, da na področju zaposlovanja mladih beležijo napredek in izboljšave.

Junija je bilo tako v evidenci brezposelnih registriranih 13.411 brezposelnih oseb v starosti od 15 do 29 let, kar je za 2445 oseb oziroma 15,4 odstotka manj kot pred letom dni. V primerjavi s predhodnim mesecem se je brezposelnost mladih znižala za 4,3 odstotka.

Letošnje geslo: Varni prostori za mlade

Leta 1999 je generalna skupščina OZN 12. avgust razglasila za mednarodni dan mladih z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, ko lahko opozorijo na svoj položaj in opomnijo na težave, s katerimi se soočajo. Letošnje geslo je Varni prostori za mlade (Safe spaces for Youth). Na svetu organizirani kriminal in oboroženi konflikti ogrožajo več kot 400 milijonov mladih.

»Mladi potrebujejo varne prostore - javne, civilnodružbene, fizične in digitalne -, kjer lahko svobodno izražajo svoja stališča in sledijo svojim sanjam,« je pozval generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres.

Po njegovem mnenju so namreč mir, gospodarska dinamika, socialna pravičnost in strpnost odvisni od razvojnega potenciala mladih.

Papež Frančišek bo imel ob mednarodnem dnevu mladih dopoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu mašo z mladimi iz več kot 200 italijanskih škofij.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice