Danes obeležujemo dan brez tobaka, ki se letos odvija pod geslom Brez tobaka za zdravje pljuč.

Tobačni dim ima številne negativne posledice za zdravje tako kadilcev kot nekadilcev, pri čemer vpliva predvsem na zdravje pljuč. 

Kajenje krajša življenjsko dobo in število let zdravega življenja, prav tako je povezano z več vrstami raka. Je vodilni vzrok za nastanek pljučnega raka, glavni povzročitelj kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) in ima pomemben vpliv na poslabšanje astme.

Letno za posledicami kajenja umre sedem milijonov ljudi po svetu, zaradi pasivnega kajenja pa še milijon ljudi, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija.

V Sloveniji še vedno kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, se je pa razširjenost kajenja pomembno zmanjšala med mladostniki in mladimi odraslimi. Kljub prepovedim v zakonodaji ostaja oglaševanju, razstavljanju in promociji tobačnih izdelkov pa je izpostavljen znaten delež tako mladih kot odraslih prebivalcev Slovenije, ugotavljajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

 »Že kmalu po opustitvi kajenja telo začne popravljati škodo, povzročeno s kajenjem, koristi opustitve pa se s časom večajo. Zdravje pljuč se začne izboljševati kmalu, po dveh tednih do treh mesecih se začne izboljševati pljučna zmogljivost, po enem do devetih mesecih se zmanjša dražeči kašelj in ublažijo težave z dihanjem, po desetih letih pa je tveganje za smrt zaradi pljučnega raka pol manjše kot pri kadilcu,« razlagajo v NIJZ.

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju

Med letoma 2014 in 2018:

 • se je delež mladostnikov, ki so kadarkoli v življenju kadili tobak, med 13-letniki znižal s 14,2 % na 10,4 %, med 15-letniki pa s 40 % na 28,6 %.
 • se je med 15-letniki znižal tudi delež tedenskih in dnevnih kadilcev, delež 15-letnikov, ki kadijo vsaj enkrat na teden ali pogosteje, se je znižal z 13,1 % v 2014 na 8,8 % v 2018, delež dnevnih kadilcev pa je z 8,6 % v 2014 na 5,4 % v 2018.

Raziskava Vrednotenje učinkov novega zakona na področju nadzora nad tobakom med srednješolci

Med letoma 2017 in 2018:

 • se je med 17-letniki delež tistih, ki so kadili cigarete kadarkoli v življenju znižal s 58,7 % na 50,4 %, delež tistih, ki kadijo cigarete vsaj enkrat na teden ali pogosteje, z 21,1 % na 17,5 %, delež dnevnih kadilcev cigaret pa s 14,2 % na 11,5 %.

Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah (začasni podatki)

Med letoma 2012 in 2018:

 • Se med prebivalci, starimi 15–64 let, delež kadilcev tobaka ni pomembno spremenil in po začasnih podatkih za leto 2018 znaša 23,9 %, delež pa se je v tem obdobju znižal v starostni skupini 15–24 let s 25,2 % na 19,3 %.
 • Se je med prebivalci, starimi 15-64 let, ki kadijo cigarete vsak dan, zmanjšalo število povprečno pokajenih cigaret na dan s 16,3 na 15,1.

Vir: nijz.si

Nastopile tudi mariborske nevladne organizacije

V boju proti uporabi tobačnih izdelkov izvajajo nevladne organizacije in javne ustanove številne ukrepe. Vsem pa je skupna temeljna preventivna miselnost: »Nikoli ne začnite kaditi. Če pa kadite, čim prej opustite kajenje«.

Na pobudo Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK), ki je bila ustanovljena v letu 2003, in katere glavni delokrog so aktivnosti na področju preventive kajenja tobaka so združile moči sporočanja nevladne organizacije in ZD Adolfa Drolca v Mariboru. Na tiskovni konferenci so v hotelu City v Mariboru zbrane nagovorili:

1. Mirko Triller, predsednik Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije,

2. Špela Žnidaršič-Reljič, dr.med.spec. pediatrije ZD Maribor,

3. Zvezdana Maurič Vražič, dipl. m. s., spec., predsednica Društva za boj proti raku Štajerske in koordinatorka referenčnih ambulant v ZD Maribor,

4. viš. pred. Nataša Vidnar, dipl. m. s., univ. dipl. org., vodja Centra za krepitev zdravja ZD Maribor,

5. Borut Ambrožič, univ. dipl. prav., predsednik Zveze SUP (Slovenska unija pacientov),

6. Mihaela Lovše, vms., uni. dipl. org., predsednica Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo in

7. mag. Neja Samar Brenčič, direktorica Zavoda IZRIIS.

Vsakoletna kampanja boja proti tobaku je priložnost za ozaveščanje o nevarnih in smrtonosnih učinkih, ki jih povzroči uporaba tobaka in izpostavljenost pasivnemu kajenju ter priložnost za odvračanje uporabe tobaka v vseh oblikah.

 • Kampanja tudi služi kot poziv za ukrepanje in zagovorništvo za učinkovite politike z namenom zmanjšanja uporabe tobaka. Obvezuje deležnike oziroma interesne skupine v vseh sektorjih, da se zavzemajo za nadzor nad tobakom. (Miša Lovše)
 • Pomen ozaveščanja o preprečevanju začetka kajenja in pozitivnih učinkov ob prenehanju ima največjo težo pri mladih v šolah, itd. (Mirko Triller)
 • Raba tobaka je takoj za visokim krvnim tlakom drugi vodilni razlog za bolezni srca in ožilja. (Špela Žnidaršič-Reljič)
 • Evropski kodeks boja proti raku med 12 priporočili izpostavlja tudi prepoved kajenja na delovnem mestu ter prepoved uporabe tobačnih izdelkov v kakršni koli obliki. (Zvezdana Maurič Vražič)
 • Večina kadilcev kajenja ne more opustiti brez ustrezne strokovne pomoči in podpore, ki jo med drugim nudimo v okviru Centra za krepitev zdravja ZD Maribor. (Nataša Vidnar)
 • Zavedanje, da se skrb za zdravje začne pri posamezniku, je temeljno sporočilo, ki ga Zveze Slovenska unija pacientov sporoča preko svojih osveščevalnih programov. (Borut Ambrožič)
 • Dijakom želimo vzbuditi zavedanje, da v času šolanja vplivajo na svoj odnos do tobaka, alkohola in marihuane. Delujejo kot vzorniki mlajšim od sebe ter znotraj svoje družine, prijateljev in socialnega okolja. (Neja Samar Brenčič)

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Brez tobaka mi… (nepreverjen)

Dokler bosta Bosna in Montenegro ni bojazni za kadilce. Đukanović in Pahor sta sklenila bilateralno pogodbo za kadilce.hahaha

Starejše novice