FOTO: Twitter/ÖGB
Avstrijska vlada je sprejela spremembo zakona o delovnem času in s tem število dovoljenih delovnih ur na dan zvišala kar na 12.

Že napovedi o spremembi najvišjega števila dovoljenih delovnih ur na 12 ur je v Avstriji sprožilo velike proteste, katerih se je po poročanju avstrijskih medijev na začetku meseca udeležilo skoraj 100 tisoč ljudi.

Delovni teden v Avstriji lahko po novi ureditvi vsebuje kar 60 ur. Predlogu o »neživljenjskem« delovniku v sodobnem svetu je ostro nasprotovala avstrijska zveza sindikatov, ki je zahtevala tudi referendum, a so njihovi protesti naleteli na gluha ušesa.

Delavcu v strahu

Skrbi zvišanje delovnih ur povzroča tudi številnim slovenskim delavcem pri severnih sosedih. Delodajalci lahko delovni čas iz sedanjih 8 podaljšajo na kar 12 ur na dan, pred tem pa je bila zgornja meja deset ur na dan oziroma 50 ur na teden.

Delavec bo sicer brez posebnega razloga lahko zavrnil delovnik, daljši od deset ur na dan, a delavce to nikakor ne zadovoljuje.  Že 10-urni delavnik za marsikoga predstavlja preveliko breme, obenem pa se večina delavcev verjetno ne bi upala zoperstaviti ukazom delodajalca

Se bodo slovenski delavci vračali?

Napovedano povišanje delovnih ur skrbi tudi številne slovenske delavce, ki si kruh služijo v Avstriji. Številni že tako ali tako ob 8-urnem delovniku mnogo časa porabijo za vožnjo na delo, ob morebitnem 12-urnem delavniku pa bi številni sprejeli tudi dvakrat nižjo plačo in se vrnili v Slovenijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice