Evropski poslanci podprli direktivo o zmanjšanju vpliva plastike za enkratno uporabo. Leta 2021 se bomo dokončno poslovili od plastičnih izdelkov za enkrat uporabo.

Evropski parlament je sprejel pravila za zmanjšanje rabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Direktiva zadeva deset različnih plastičnih izdelkov, ki jih najpogosteje najdemo na evropskih plažah in v morjih, pa tudi izgubljeno in opuščeno ribolovno orodje. Skupno omenjeni izdelki predstavljajo kar 70 odstotkov vseh odpadkov v morju.

Z letom 2021 bo tako prepovedana prodaja plastičnega jedilnega pribora, kot so noži, vilice, žlice, palčki in krožniki, vatiranih palčk, slamic, palčk za balone in palčk za mešanje pijač. 

Izjema bi medtem bili plastični proizvodi za enkratno uporabo, za katere alternative so šele v razvoju. Pri teh bi se države prosto odločale o ukrepih za znatno zmanjšanje porabe. Gre predvsem za posode za živila in lončke za pijačo, pri katerih je predvideno zmanjšanje za četrtino.

Spremembe tudi pri tamponih in vložkih

Prav tako bi morali do leta 2025 zagotoviti vsaj 90-odstotni delež ločenega zbiranja pri plastenkah za pijačo, poroča STA. Ob tem pa se vlažilnim robčkom, higienskim vložkom in tamponom obeta še jasno in standardizirano označevanje z informacijami o pravilnem odlaganju odpadkov in njihovem negativnem okoljskem vplivu. 

Direktivo je sicer podprlo 571 poslancev, 53 jih je bilo proti, 34 se jih je vzdržalo. Evropski parlament bo zdaj počakal še na stališče Sveta Evropske unije, preden bodo v pogajanjih oblikovali končne predloge.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice