Foto: Jaka Arbutina
Evropska agencija za zdravila ugotavlja, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19.

Obenem Evropska agencija za zdravila potrjuje, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj. Odbor agencije za varnost zdravil je tako ugotovil »možno povezavo« med AstraZenecinim cepivom in zelo redkimi primeri neobičajnih krvnih strdkov v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov. Pri tem so upoštevali vse trenutno razpoložljive dokaze.

Večina dosedanjih primerov se je pojavila pri ženskah, mlajših od 60 let, in sicer v dveh tednih po cepljenju. Na podlagi trenutno razpoložljivih dognanj ne morejo potrditi posebnih dejavnikov tveganja, so sporočili v agenciji.

»Pomembno je, da se tako cepljene osebe kot zdravstveni delavci zavedajo znamenj in simptomov teh neobičajnih motenj strjevanja krvi, da jih lahko hitro prepoznajo in čim bolj zmanjšajo tveganje,« je poudarila izvršna direktorica agencije Emer Cooke.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Butli se cepijo če prav lahko umrejo od tega zvarka'ne razumem jih,ni logike kaj se jim dogaja v glavi.Politika javno pove ,da jim je vseeno če kdo tu pa tam umre,he,he pacienti pa se še vedno cepijo.s STRUPOM.

Marko45 (nepreverjen)

Jaz pa ne razumem, kako lahko nekdo v tako kratkem zapisu naredi toliko slovničnih napak.

In reply to by Neviden (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

TUDI RESNI ZAPLETI PRI OKUŽBI S COVID PREHLADOM SO IZJEMNO REDKI, PRI ZDRAVI MLAJŠI OZ. SREDNJI POPULACIJI PRAKTIČNO NIČNI, TAKO DA SE GONITE S TEM KOVIDOM IN CEPIVI

Zikollino (nepreverjen)

V Švici cepivo AstraZeneca nikoli NI bilo odobreno ... seveda tega v naših medijih ne boste zasledili ...

Starejše novice