Najslavnejši racman na svetu je danes dopolnil že 85. rojstni dan.

Prvič se je Jaka Racman pojavil 9. junija 1934 v risanki The Wise Little Hen. V njej je imel le stransko vlogo, nato pa se je začel njegov pohod po svetu. Ob letošnjem jubileju so pri Disneyju zasnovali nekoliko preoblikovano plišasto figuro slavnega racmana, poroča STA.

Ob Jakovem rojstnem dnevu na tržišče prihaja plišasta figura racmana s srebrnim kljunom, suknjičem iz črnega žameta in z rdečim metuljčkom, po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pa so napovedane tudi posebne izdaje stripa in televizijske oddaje o racmanu Jaki.

Pobalinski značaj in nerazločni govor

Disneyjev nerodni junak je šest let mlajši od svojega prijatelja in konkurenta miška Mikija. Ima velik rumeno-oranžen kljun, nosi mornarsko srajco in pokrivalo ter značilni modri metuljček okoli vratu. Znan je po pobalinskem značaju in nerazločnem govoru.

Jaka Racman je bil leta 2002 uvrščen na seznam najbolj priljubljenih junakov vseh časov. Od vseh Disneyjevih junakov se je pojavil v največ filmih - v kar 178, medtem ko je bil mišek Miki v 137, veliko jih je dobilo nagrado ameriške filmske akademije oskar, še poroča STA.

Nastal je, ker je Walt Disney menil, da med njegovimi junaki manjka negativnež, nasprotje miška Mikija. Zamisel za lik je dobil, ko je slišal igralca Clarencea Nasha peti otroško uspavanko Mary Had A Little Lamb.

Zvezda na Pločniku slavnih

Slaven je postal v animiranih filmih, pojavljal pa se je tudi v stripih, časopisih in knjižicah. Po letu 1956 je nastopal zlasti v izobraževalnih filmih in se šele v 80. letih vrnil v animirane filme, kot sta Mikijev božič (Mickey's Christmas Carol) iz leta 1983 in Fantasia 2000 iz leta 1999. Pojavil se je tudi v videofilmih in televizijskih serijah. Poznajo ga po vsem svetu, zunaj ZDA pa je posebno priljubljen v skandinavskih državah.

Leta 2004 je Jaka Racman dobil tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice