Razmere na srečo niso tako kritične, kot so bile po poplavah leta 2014, vendar so v poplavah prizadeti prebivalci Kraljeva kljub temu potrebni pomoči.

Mestna občina Maribor bo skupaj z Gasilsko zvezo Maribor, Rdečim križem Slovenije – Območnim združenjem Maribor in Nadškofijsko Karitas Maribor na različne načine pristopila k pomoči občanom pobratene občine Kraljevo, ki so jih v začetku meseca junija prizadele poplave.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je po prejemu informacije, da so pobrateno občino Kraljevo v Srbiji zajele poplave, poklical župana Predraga Terzića in mu ponudil pomoč. S strani občine Kraljevo so prejeli seznam potreb za pomoč prizadetim občanom v poplavah.

Na pobudo Mestne občine Maribor so se pomoči pridružili Nadškofijska Karitas Maribor, Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Maribor in Gasilska zveza Maribor. Cilj je, da pomoč pravočasno prispe do dejansko prizadetih občanov občine Kraljevo v Srbiji.

Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Maribor, je ob tem dejal: »Zaradi potreb na področju osebne higiene, higienskih pripomočkov, pralnih in čistilnih sredstev ter pripomočkov za nego, ki jih izkazujejo v Kraljevu, smo se v Rdečem križu odločili, da bomo najbolj ogroženim namenili pošiljko pripomočkov za osebno higieno ter sredstev za pranje perila, s katero bo oskrbljeno 500 najbolj prizadetih družin in posameznikov. Razdeljevanje pomoči bo opravil Rdeči Križ iz Kraljeva. Poleg higienske pomoči pa prizadeti v Kraljevu potrebujejo tudi gradbeni material, talne in stenske obloge ter barve in drugo za sanacijo njihovih bivališč.«

»Nadškofijska Karitas Maribor bo v okviru pomoči poplavljenim v Kraljevu in okolici odgovorila na mednarodni apel Caritas Beograd – prošnjo za takojšnjo pomoč in podprla prizadevanja Caritas na ogroženem področju z razdelitvijo pomoči v obliki konzervirane hrane, osebne higiene, čistil, hrane in higiene za dojenčke. Caritas Beograd bo poplavljenim zagotovil tudi razvlaževalnike oziroma sušilce sten, ki jih je prejel kot donacijo ob poplavah v letih 2015 in 2016. Ker se v prvi vrsti ne potrebuje pomoč v obliki oblačil, bo Nadškofijska karitas Maribor naslednji redni kontingent oblačil in druge humanitarne pomoči odposlala v prvi polovici julija 2019 po ustaljeni poti v Caritas Aleksinac. Dogovorjeno je, da bodo sodelavci in prostovoljci Caritas Aleksinac, v kolikor bi se pokazala potreba po pomoči v oblačilih, ta takoj posredovala v Kraljevo,« je dodal Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor.

Aleš Ciringer, poveljnik Civilne zaščite Maribor, pa je pristavil, da bodo s sodelavci gasilci pristopili na pomoč Kraljevu: »Mariborski gasilci smo takoj, ko smo izvedeli za poplave v Kraljevu stopili v kontakt z našimi srbskimi kolegi – Gasilsko zvezo Srbije. Po ugotovitvi stanja in njihovih potreb je bilo jasno, da intervencija mariborskih gasilcev v obliki, kot je bila pred petimi leti ne bo potrebna, saj se je voda v relativno kratkem času umaknila v obstoječe struge. Gasilci v Srbiji pa so ob posredovanju uničili veliko svoje opreme in nas naprošajo za pomoč v obliki morebitne donacije osebne zaščitne opreme za gasilce. V letošnjem letu nameravamo po društvih v JGS Maribor zamenjati nekaj dotrajane gasilske opreme, ki ne izpolnjuje več predpisanih standardov oziroma dobe uporabe – sama oprema pa je sicer še uporabna. Tako smo se odločili za zbiranje odpisane gasilske opreme preko Gasilske zveze Maribor, akciji so se pridružili tudi gasilci nekaterih sosednjih občin. Oprema pa bo gasilskim kolegom v Srbiji predana v mesecu septembru tega leta.«

Pomagajmo!

Za zbiranje denarnih pomoči za prizadete občane Kraljeva so v Rdečem križu odprli posebni podračun. Številka računa je 0451 5000 0397 432, SKLIC  50771, NAMEN: Poplave Kraljevo 2019. Račun je odprt pri NKBM d. d.

Vsa zbrana sredstva bodo nakazana na račun RK Kraljevo za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice