Katarina je ena izmed mnogih Slovencev, ki so s trebuhom za kruhom šli v tujino.

30-letna Mariborčanka Katarina Čadež je sledila življenjski želji in jo izpolnila. Vse življenje si je namreč želela morja in nasploh poletja, predvsem pa urejene države, natančneje Avstralije. To željo je pred dobrim letom uresničila in zdaj živi v južnem avstralskem mestu Adelaide. Trenutno je zaposlena v restavraciji.

Kakšne so razlike med Avstralijo in Slovenijo?

»Prva in najbolj pomembna stvar, ki sem jo takoj opazila, je razlika med ljudmi, predvsem v tem, da so Avstralci zelo vljudni, prijazni in se ne ukvarjajo z življenji drugih. Niso nevoščljivi, ne briga jih, če ima sosed nov avto ali boljšo hišo, nihče te čudno ne gleda na ulici, ne glede na to, kaj imaš oblečeno, kako se obnašaš, nima veze. Tu se ljudje ukvarjajo sami s sabo. Vedno se iskreno opravičijo, če se po nesreči zaletijo vate, po navadi se opravičujejo že, ko te vidijo dva metra stran. Moški vedno spustijo ženske naprej, ko na primer uporabljaš javni prevoz,« pravi Katarina, ki jo Avstralija zelo osrečuje.

»Precej lažje slediš svojim sanjam, kar se tiče služb. Če nisi zadovoljen v eni službi, imaš veliko priložnosti, da najdeš drugo. Iskanje službe po navadi traja par tednov in načeloma lahko začneš delati takoj. Veliki plus je seveda tedenska plača, ki je mnogo višja kot slovenska. Če nisi veliki potrošnik in znaš nekako varčevati, brez problema preživiš (in tudi kaj prihraniš), že samo s polovičnim delovnim časom,« še razlaga Katarina.

»Če si precej navezan na dom, to težko preneseš«

»Odnos na daljavo je ena najtežjih stvari. Nekje po letu dni pride do domotožja. Včasih bi najrajši kar vse pustil in se vrnil domov. Zato mislim, da če si precej navezan na dom, to težko preneseš. Meni pomaga dejstvo, da sem se našla v Avstraliji, všeč mi je stil življenja in se tu vidim v prihodnosti. Vedno pa bo nekje luknja – to je ravno dom, ki si ga vajen. Mesto, kjer si preživel večino svojega življenja in kjer si tudi odraščal,« bridko razlaga Katarina.

Bučno olje, avto in »filana« pečenka

»Visoki stroški so pa kar neprijetni. Dejstvo je, da je vse precej drago, kar je tudi logično, ker je minimalna plača tako visoka. Če nimaš službe, denar kar leti. Zato je res priporočljivo, da imaš kakšne prihranke. Tudi potovanje po Avstraliji je drago, zato se Avstralci najrajši odpravijo na Bali ali Tajsko,« še pove Katarina in doda, da ji od materialnih stvari manjka njen avto, pristno domače bučno olje in očetova »filana« pečenka.

Po popisu iz leta 2011 je v Avstraliji 17.150 oseb slovenskega porekla. Največ Slovencev živi v Victoriji.

Foto: Osebni arhiv

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice