Biomasa žuželk upada z neverjetnimi 2,5 odstotka na leto, kar kaže na razširjeno izumrtje v roku enega stoletja.

V poročilu, ki so ga sestavili znanstveniki z univerz v Sydneyju in Queenslandu ter na Kitajski akademiji za kmetijske vede, so preučili desetine obstoječih poročil o padcu populacije žuželk, objavljenih v zadnjih treh desetletjih. Skozi iskanje povzročiteljev zmanjšanja števila žuželk so sestavili alarmno globalno sliko aktualnega stanja. 

Več kot 40 odstotkov vrst žuželk bo izginilo v naslednjih nekaj desetletjih, ugotavlja poročilo, ki je bilo objavljeno v reviji Biological Conservation. Zraven 40 odstotkov vrst žuželk, ki so na prepadu izumrtja, pa je dodatna tretjina vrst že ogrožena - takšne številke opozarjajo na propad ekosistemov planeta, kar prinaša uničujoč vpliv na življenje na Zemlji. 

Medtem ko so pretekle študije upada biotske raznovrstnosti živali držale fokus na vretenčarjih, pa je ta študija poudarila pomen življenja žuželk v vzajemno delujočih ekosistemih in prehranjevalni verigi. Žuželke predstavljajo okoli 70 odstotkov vseh živalskih vrst.

Posledice izumiranja žuželk bi bile »katastrofalne, saj so žuželke strukturna in funkcionalna osnova mnogih svetovnih ekosistemov že vse od njihovega nastanka … kar je bilo pred skoraj 400 milijoni let.«

Francisco Sanchez-Bayo

Ključni vzroki za upad žuželk so »izguba habitata, intenzivno kmetijstvo in urbanizacija, onesnaževanje (zlasti s pesticidi in gnojili) ter biološki dejavniki, kot so patogeni ter podnebne spremembe.«

Medtem ko se je število žuželk, ki vzdržujejo tako splošno, kot tudi specifično ekološko nišo, zmanjšalo, je bila majhna skupina prilagodljivih žuželk deležna povečanja populacije, vendar število ni niti približno dovolj visoko, da bi lahko posledice splošnega upada žuželk uravnotežilo. 

Majhna bitja, ki vodijo svet

Don Sands, entomolog in upokojeni znanstvenik pri raziskovalni organizaciji Commonwealth, se v celoti strinja glede resnosti posledic, ki jih prinaša izguba žuželk. 

Poudarja, da mora biti ekosistem na tej ravni »v ravnovesju. Če problema ne vzamemo resno, se bo naše življenje na Zemlji kmalu korenito spremenilo. Insekti so majhna bitja, ki vodijo svet,« je povzel.

Poročila o upadanju žuželk niso nova: raziskovalci opozarjajo na ta pojav in njegov vpliv že več let.
Lani je bilo v eni raziskavi ugotovljeno, da so se populacije žuželk v nemških naravnih rezervatih v obdobju 27-letne študije zmanjšale za več kot 75 odstotkov, kar pomeni, da se izumrtje širi tudi zunaj območij, ki jih je prizadela človeška dejavnost.
»To niso kmetijska območja, ampak lokacije, ki so namenjene ohranitvi biotske raznovrstnosti. Vendar tudi tam žuželke naglo drsijo iz našega planeta,« je dejal soavtor poročila, Caspar Hallman.

Ptice, ki jedo ptice

Vrste, ki se zanašajo na žuželke kot vir hrane - in plenilci višje na prehranjevalni verigi, ki jedo te vrste - trpijo zaradi teh upadov. Vpliv se pozna tudi na opraševanju pridelkov in divjih rastlin, vključno s kroženjem hranil v teh rastlinah.

»Storitve, ki jih ekosistemom ponujajo žuželke, so ocenjene z 57 milijardami ameriških dolarjev letno v ZDA,« je pokazala študija.

Približno 80 odstotkov prosto živečih rastlin rabi žuželke za opraševanje, medtem ko je 60 odstotkov ptic odvisnih od žuželk kot vira hrane. Sands je dejal, da je »neposredna nevarnost upada žuželk izguba žužkojedih ptic in tveganje, da večje ptice spremenijo svoje prehranjevalne navade in prično jesti druge ptice.«
V svoji rodni Avstraliji se »ptice, ki jim primanjkuje hrane (žuželk), obračajo druga proti drugi,« pravi in dodaja, da je to danes že svetovni pojav.

Potrebni so ukrepi

Avtorji poročila so pozvali k takojšnjim ukrepom širom sveta.

»Ker so žuželke največja in najbolj raznolika živalska skupina na svetu, zagotavljajo kritične, nujne storitve znotraj ekosistemov. Sprožiti bi morali odločne ukrepe za preprečitev katastrofalnega propada naravnih ekosistemov,« so zapisali.

Predlagajo prenovo obstoječih kmetijskih metod, »zlasti resno zmanjšanje uporabe pesticidov in njihovo nadomestitev z bolj trajnostnimi, ekološko utemeljenimi praksami.« Sklep je jasen: »če ne bomo spremenili načina proizvodnje hrane, bodo insekti kot celota v nekaj desetletjih izginili iz obličja našega planeta,« so zaključili.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice