Ob mednarodnem dnevu študentov na Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo, da si študenti želijo živeti v družbi, kjer bo izobraževanje in s tem samoizpolnitev omogočena vsem posameznicam in posameznikom, ne glede na premoženje staršev.

Vsako leto obeležujemo mednarodni dan študentov na dan obletnice nacistične okupacije praške univerze leta 1939, ki je leta 1941 postal mednarodni dan študentov.

Študenti po celem svetu opozarjajo na problematiko

Tudi na Študentski organizaciji Slovenije vsako leto še dodatno opozorijo na pomen dostopnega in kakovostnega izobraževanja ter aktualne izzive na področju študijske in študentske problematike. 

»Čas je, da gospodarsko rast začutimo tudi študenti. Letos opozarjamo na nesistemske rešitve slovenske zakonodaje, ki študentom tako ali drugače onemogočajo dostop do priborjenih in zasluženih pravic,« so odločni na Študentsi organizaciji Slovenije.

Neenakost med študenti

»V preteklem obdobju smo  prejeli veliko število pritožb študentov, katerim je bil iz takšnega ali drugačnega razloga otežen dostop do nekaterih predvsem socialnih pravic, ki študentom sicer pripadajo. Obenem se srečujemo s sistemskimi omejitvami, ki študentom otežujejo enak dostop do izobraževanja. V času ohlapnejše proračunske politike zato menimo, da je potrebno nasloviti prav te neenakosti, ki v nekaterih primerih večje, v drugih pa manjše skupine študentov postavljajo v neenak položaj s povprečnim študentom,« dodajajo.

Predloge bodo predstavili ključnim deležnikom in odločevalcem

V ta namen je skupnost študentov pripravila nabor ukrepov, katerih naslavljanje je nujno in prioritetno. Na poziv k pripravi predlogov ukrepov se je po podatkih Študentske organizacije Slovenija odzvalo 600 študentov, ki so posredovali svoje mnenje o študijskem procesu, socialnih pravicah ter podali predloge za izboljšanje. Predloge so na organizaciji preučili in jih v prihajajočih mesecih nameravajo v zakonodajni obliki predstaviti ključnim deležnikom in odločevalcem, še posebej pristojnim ministrstvom ter poslancem Državnega zbora.

»Želimo si, da vsi odgovorni prepoznajo nujnost sprejema ukrepov, s tem pa predlog zakona prejme široko podporo. Težave študentov niso leve ali desne, prav tako niso leve ali desne njihove rešitve,« pudarjajo. 

Načrtovani ukrepi

Med ukrepe, ki so jih prejeli od študentov in ki jih želijo realizirati, izpostavljajo to, da se bodo borili za omogočenje bivanja študentov višjih šol v študentskih domovih, za obvezno zdravstveno zavarovanje za vse študente, ne glede na starost ter za povečanje višine podeljene državne štipendije, v vseh razredih linearno za 75 odstotkov. Strmeli bodo tudi k zvišanju cenzusa pri podeljevanju državnih štipendij, poizvzemu kadrovskih štipendij iz obdavčljivih dohodkov po Zakonu o dohodnini ter izvzemu dohodkov iz študentskega dela do višine posebne osebne olajšave iz izračuna upravičenosti do socialnih transferjev.

Ob mednarodnem dnevu študentov pa je Statistični urad Republike Slovenije zapisal, da se mladi v Sloveniji radi odločajo za študij, študira skoraj polovica 20–24-letnikov. V študijskem letu 2018/19 se je v terciarno izobraževanje vpisalo skoraj 76.000 študentov, od tega skoraj 19.000 prvič. Študij uspešno zaključi nekaj več kot polovica študentov. 

Vir: SURS

V celotnem terciarnem izobraževanju je študentk več kot študentov. Te številčno prevladujejo na vseh posameznih področjih izobraževanja, razen na dveh. »Moški« področji sta še vedno Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo ter
Informacijske in komunikacijske tehnologije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice