Mladi, pripravite kovčke, Evropska komisija z brezplačnimi vozovnicami znova kliče k odkrivanju Evrope!

Evropska komisija bo čez dober teden (29.11.) objavila drugi natečaj za brezplačne vozovnice v okviru pobude DiscoverEU. V okviru prvega natečaja je brezplačne vozovnice na ravni EU prejelo približno 15 tisoč osemnajstletnikov. 

Po objavi drugega natečaja se bodo lahko vsi zainteresirani 18-letniki do 11. decembra letos prijavili za brezplačno vozovnico, s katero bodo lahko med 15. aprilom in 31. oktobrom 2019 potovali po Evropi.

Uspešni kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupinah največ pet oseb. Praviloma bodo potovali z vlakom, za čim večjo dostopnost po vsej celini pa lahko udeleženci uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus ali trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali otokov, ki so del EU.

Kdo se lahko prijavi in kakšen je postopek?

-    kandidati morajo do 31. decembra 2018 dopolniti 18 let in biti pripravljeni potovati največ 30 dni med 15. aprilom in 31. oktobrom 2019;
-    zainteresirani se bodo lahko prijavili prek Evropskega mladinskega portala;
-    ocenjevalni odbor bo ocenil prijave in izbral prejemnike;
-    kandidati bodo o rezultatih izbora uradno obveščeni sredi januarja 2019. 

Iz Informacijske točke Europe Direct Pomurje so nam sporočili, da se je pobuda DiscoverEU začela izvajati junija, njen proračun pa v letu 2018 znaša 12 milijonov evrov. V okviru prvega natečaja je brezplačne vozovnice prejelo 61 mladih iz Slovenije.

Članek je nastal v okviru projetka Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice