Preverili smo prednosti in slabosti različnih načinov potovanja.

Na pot se lahko odpravimo z marsikaterim prevoznim/potniškim sredstvom, odvisno pa je, kam potujemo, kakšne so linije, koliko časa nam vzame, koliko prtljage jemljemo s seboj in kakšne so naše zahteve in potrpežljivost. Z avtomobilom si zagotovo neodvisen od javnih prevoznih sredstev, prav tako so tudi cilji lažje dosegljivi. Vendar pa se moramo na pot bolje pripraviti in upati, da se sredi tujega mesta ne znajdemo naenkrat s težavami, kot so parkiranje, okvare, kraje, plačila cestnin, utrujenost voznika …

Potovati med oblaki

Letalo je odlična izbira, kadar potrebujemo udoben, varen in hiter način potovanja. Nekateri ga ne izberejo zaradi cene, strahu pred višino ali pa zdravstvenih težav – stalnih ali pa tistih, ki nastanejo zaradi telesnega prilagajanja spremembam (menjava časovnega pasa, motnje v delovanju biološke ure, doseganje velikih hitrosti, menjava zračnega tlaka …).

Cena letalske karte je odvisna od časa nakupa, destinacije, letalske družbe in sezone. Tisti, ki pogosto iščejo linije, že vedo, da morajo biti pozorni na določena spletna mesta in ugoden čas.

»Potovanje z letalom se mi zdi super, ker je danes že vse res enostavno in uporabniku prijazno; za marsikoga je postalo že kot vožnja z avtobusom ali vlakom. Če se malo zorganiziraš, lahko najdeš tudi zelo ugodne karte ter si hitro in udobno na željenem naslovu – res pa je, da je odvisno tudi od prevoznika,« je povedala Rebeka, ki je z letalom potovala že ničkolikokrat. Dodala pa: »Edini minus je to, da si moraš – če ne potuješ s kakšno agencijo, ki že ima organiziran prevoz – urediti prevoz po izbrani destinaciji: ali rentaš avto ali pa se poslužiš javnega prevoza.«

Čez valove do cilja

»Na ladjo sem stopila enkrat in nikoli več,« takoj zaključi Urška. »Bil je avgust, potovala sva do Grčije in na palubi je bila takšna gneča, da ni bilo za nikamor. Potovali smo počasi, fant pa je dvakrat izbruhal vsebino želodca,« nadaljuje.

Res je, ladje veljajo za udoben in cenovno ugoden način potovanja, nekaterim se zdi še poseben čar spati na palubi. Vendar pa je zasedenost v času turističnih sezon velika, cene v restavracijah in bifejih so visoke, zibanje ladje pa lahko pri nekaterih povzroči neprijetno počutje ali pa morsko bolezen. Pomembna je tudi destinacija plutja, saj tovrstna oblika ne omogoča potovanja v notranjost celine.

»Z vetrom v laseh po celem Balkanu«

Matevž nam je opisal svojo zgodbo, kako sta z očetom potovala na motorju po celotnem Balkanu: »Vrhunsko, svobodno, je pa zagotovo tudi kar precej naporno. Če nisi zares svobodnjaški, se moraš dobro pripraviti na pot, močno zreducirati prtljago in zagotovo zna biti bolj nevarno kot z avtomobilom. Pa še od vremena si odvisen.«

»Po daljši vožnji postane neudobno in ko postaneš preutrujen, rabiš prenočišče. Saj ni nekih praktičnih razlogov, razen kadar se uspeš izogniti kolonam. Vendar pa uživaš v vožnji in v intimnem stiku z okolico. Takrat vidiš toliko različnih stvari, objektov in pokrajin, ki jih na letalu, ladji ali pa v avtomobilu nikakor ne moreš,« je zaključil pripoved.

S strogim šoferjem in utrujenimi sopotniki

»Moje najhujše doživetje,« se spomnim kolegičinega pretiranega odgovora na vprašanje, kako je bilo potovati z avtobusom. Do severa so pripotovali z letalom, nato pa so se po Skandinaviji 14 dni premikali z avtobusom, ki ga je organizirala ista potovalna agencija. Vozilo naj bi bilo vrhunsko, primerno svojemu namenu, videli so marsikaj, se ustavili na želenih točkah, pripeljali so se lahko tudi do centra mesta ali pa v manj naseljene kraje. Vendar pa so potniki kmalu postali utrujeni in razdraženi, saj je bilo na potovanju večina upokojencev, ki so imeli znatno manj energije za tovrstno turo. 

»Šofer … Ta pa ni pustil nikomur ne odpreti plastenke vode ne ugrizniti v sendvič,« je še besno zaključila.

Boljše vlak kot avtobus?

Že vnaprej si lahko ogledate povezave med večjimi mesti, kjer vlaki večinoma vozijo po urnikih. Za reden vlak potrebujete le veljavno vozovnico in priporočljivo (če obstaja) rezervacijo sedeža. Ne pozabite preveriti, če se nahajate v pravem razredu, pri daljšem potovanju, pa lahko vnaprej rezervirate tudi spalno kabino.

Prtljaga na vlaku ni težava, večkrat le ne morete prevažati prtljage nestandardnih dimenzij. Če želite potovati ceneje, je dobro pravočasno rezervirati vozovnice, ob tem pa ne pozabiti, da obstajajo marsikatere ugodnosti za določene ciljne skupine, določene relacije ali pakete, ki so osnovani s tovrstnim namenom.

Ostaneta kolo ali pa avtoštop

Kolo lahko takoj izločimo, če gre za dolgo potovanje in slabo telesno pripravljenost. Tisti, ki pa veliko kolesarijo, si marsikdaj zahakljajo kolesarsko prikolico s prtljago ali pa šotorom in se spustijo v avanturo.

Avtostop? Brezplačna opcija, ki jo zaradi možnih nepredvidljivih situacij raje izvajajte v dvoje. Preden vstopite v avtomobil, preverite znamko in tip vozila ter registrsko številko, podatke pa sporočite prijatelju ali družinskemu članu. Preučite voznika in sedite spredaj. Štopajte v smeri vožnje, na mestih, dovoljenih za pešce in zaključite vožnjo na varnih mestih. Zagotovo pa ni možnost za nezaupljive ljudi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice