Na Dunaju teče začetna faza projekta 'Vsi grgramo' z brezplačnimi PCR testi, ki jih bodo Dunajčani lahko opravili kar od doma. Test je trenutno na voljo podjetjem, glede na uspešnost pa računajo, da bo marca na voljo že širši populaciji.

Od konca januarja se v okviru novega projekta s PCR testom z grgranjem dvakrat tedensko testirajo zaposleni v dunajskih podjetjih in organizacijah s področja zdravstva in sociale, industrije, storitvenih dejavnosti, prodaje in uprave. Enako velja tudi za njihove najbližje družinske člane.

Novi program podjetjem tako poleg lokacij za množična testiranja zagotavlja dodatno možnost testiranja zaposlenih.

Samotestiranje z aplikacijo

Glavna novost je samotestiranje z aplikacijo na računalniku, tablici ali pametnem telefonu.

Oseba najprej potrdi svojo identiteto tako, da pred kamero drži osebno izkaznico ali potni list, kar velja kot digitalno dokazilo. Aplikacija nato posname grgranje, kar zagotavlja, da je test resnično opravila identificirana oseba.

Vzorec se odda v eno od prodajaln Bipa oziroma podjetje od zaposlenih zbere vzorce, nato pa jih po pošti pošlje v laboratorij. Testiranci svoj rezultat prejmejo na mail najkasneje v 24 urah.

Država tovrstno testiranje podpira

Dunajski župan Michael Ludwig pravi, da je Dunaj s samotestiranjem z metodo grgranja napravil nov inovativen korak v boju proti pandemiji. Če bodo rezultati pilotske študije prepričljivi, bodo lahko teste z grgranjem razširili še bolj in tako zagotovili dodaten gradnik k vrnitvi v urejeno in normalno življenje.
 
Test je sicer razvilo dunajsko zagonsko podjetje Lead Horizon. Cena testnega kompleta znaša približno osem evrov, stroške zanje pa krije država.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice