Hrvaška bo postala prva država na svetu, ki bo ponujala storitev UberBoat – prevoz potnikov po morju

Hrvaška za ameriškega ponudnika prevozov preko mobilne aplikacije Uber predstavlja enega izmed trgov, ki se najhitreje krepi. Tako bo postala prva država na svetu, ki bo ponujala storitev UberBoat – prevoz potnikov po morju. 

Storitev želijo razširiti ob celi obali

Storitev bo namenjena turistom in lokalnim prebivalcev, še posebej tistim, ki živijo na otokih. Pogajanja s potencialnimi partnerji, ki trenutno ponujajo pomorski prevoz na območju Splita in Dubrovnika so se že začela, želijo pa doseči, da bi se storitve razširile ob celotni obali. 

Lastniki gliserjev bodo tako imeli možnost, da prevažajo potnike preko Uberjeve aplikacije, to pa bodo lahko izvajali le tisti, ki imajo ustrezna dovoljenja, so zapisali na STA. Cene prevoza bodo odvisne od velikosti plovila, ocenjujejo pa, da bo potovanje med Splitom in otokom Hvar v gliserju, ki sprejme med osem in 12 potnikov, stalo približno 50 evrov na osebo. Uberjeve cene bodo podobne tistim, ki jih prevozniki praviloma zaračunavajo za "morski taksi".

Priložnost za zaslužek 

Ker je na Hrvaškem povpraševanje po pomorskem prevozu veliko, skozi dalmatinska pristanišča v poletnih mesecih gre namreč več kot osem milijonov potnikov, Uber pomeni priložnost za zaslužek. Imajo približno 1500 voznikov in 100.000 registriranih dejavnih uporabnikov, za letos pa načrtujejo, da bodo prepeljali trikrat več turistov kot lani, ko so jih 35.000.

Hrvaški taksisti nezadovoljni

Hrvaški taksisti sicer nasprotujejo poslovanju Uberjevih voznikov na Hrvaškem, hrvaško ministrstvo za promet pa je ocenilo, da Uber s svojim načinom poslovanja krši hrvaški zakon o prevozu potnikov v cestnem prometu, še poroča STA. Predstavniki Uberja si prizadevajo za določitev statusa partnerja-voznika, ki bo dobil dovoljenje za delo, ter za dodatno liberalizacijo taksi trga na Hrvaškem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice