Od danes naprej lahko tujci spet vstopajo v Republiko Hrvaško. A če zato že načrtujete konec tedna ob morju z družino, se nikar ne veselite prehitro.

Na hrvaškem zavodu za javno zdravje so objavili navodila in priporočila za tuje državljane, ki želijo vstopiti v Republiko Hrvaško.

Hrvaško državno mejo lahko tujci prečkajo le, če zadostijo enemu od treh pogojev: so lastniki nepremičnine ali plovila na Hrvaškem, izkažejo interes gospodarskega subjekta za njihov prihod na Hrvaško ali imajo za to druge poslovne razloge.

Lastnike nepremičnin bodo na meji natančno popisali

Da bi lahko obiskali svojo nepremičnino ali plovilo na Hrvaškem, morajo tujci pripraviti dokumentacijo, s katero to lastništvo, lahko pa tudi leasing, izkazujejo.

Ali lastnika nepremičnine na Hrvaško lahko spremljajo tudi njegovi ožji družinski člani, na primer otroci, ali člani istega gospodinjstva, smo danes skušali izvedeti na hrvaškem zavodu za javno zdravje. Po številnih klicih na različne telefonske številke jasnega odgovora nismo dobili.

A po doslej izdanih navodilih sodeč lahko mejo prečkajo izključno tisti tujci, na katere so nepremičnine ali plovila pisani.

Tem tujim državljanom bodo omogočili prehod hrvaške državne meje, vendar jih bodo pri tem evidentirali ter si zapisali naslov nepremičnine ali plovila in telefonsko številko. Vpisali bodo tudi predviden datum odhoda iz Republike Hrvaške.

Tisti, ki bodo na Hrvaško potovali iz poslovnih razlogov, bodo to prav tako morali dokazati z ustrezno dokumentacijo. Tudi njih bodo na meji natančno popisali.

Dan se ne bo začel le s kavo, temveč tudi z merjenjem telesne temperature

14-dnevna karantena ob vstopu na Hrvaško sicer ni več predvidena, kljub temu pa se bodo tujci morali držati številnih epidemioloških ukrepov.

Prvih 14 dni lahko svojo namestitev zapuščajo le zaradi nujnih opravkov, pri tem pa se priporoča uporaba zaščitnih mask. Izogibati se morajo druženju, skrbeti za osebno higieno in tako dalje.

Vsak dan si morajo zjutraj izmeriti telesno temperaturo. Če ta preseže 37,2 stopinje Celzija ali če se pojavijo simptomi bolezni, morajo to javiti najbližjemu epidemiologu.

Ob vstopu v Slovenijo še vedno velja sedemdnevna karantena

Slovenska stran odloka o prehajanju mejnih prehodov med epidemijo koronavirusa še ni spremenila. To pomeni, da se osebam, ki se vrnejo s Hrvaške, odredi sedemdnevna karantena.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice