Pred dopustom v tujini je nujno treba premisliti o primernih plačilnih sredstvih, sploh, če gre za državo, kjer evro ni lokalna valuta.

Banke svetujejo, da imajo dopustniki v denarnici vsaj nekaj gotovine v lokalni valuti ter preverbo stroškov plačil in dvigov s plačilnimi karticami, poroča STA.

Za bivanje na Hrvaškem, kjer je lokalna valuta kuna, bančniki svetujejo menjavo že v Sloveniji, kjer je praviloma menjalni tečaj ugodnejši, medtem ko za obisk drugih neevrskih držav svetujejo, da se uporabniki pozanimajo o menjalnem tečajo tako doma kot v tujini, saj si lahko tako morebitno menjavo že vnaprej naročijo.

Kako je na bankomatih?

Bančniki svetujejo tudi, da pri dvigu gotovine na bankomatih na Hrvaškem izberemo možnost brez konverzije, saj banka zaračuna pretvorbo valute po določenem tečaju. V nasprotnem primeru (s konverzijo) pa to valuto zamenja po svojem tečaju, kar je dražje. Enako velja za plačila s plačilnimi karticami, saj naj tudi tu uporabniki izberejo možnost plačila v lokalni valuti ali brez konverzije.

Provizija tudi pri nekaterih trgovcih

Tudi nekateri trgovci pri nakupu blaga ali storitev zaračunajo določeno provizijo, kar mora biti označeno. Preverite pa tudi, kaj vam za določeno storitev zaračuna banka, pri kateri imate odprt račun. Banke namreč lahko komitentu zaračunajo nadomestilo za dvig gotovine na bankomatih drugih bank ali za dvig gotovine, ki ni v evrih, itd., še poroča STA.

Nekatere banke že ukinila nadomestila

V luči prizadevanj Evropske komisije za čezmejno delovanje pod enakimi pogoji so nekatere banke že ukinile nadomestila, ki so jih zaračunavala za dvig gotovine ali nakupe za procesiranje transakcij, ki niso v evrih.

Komisija je namreč spomladi napore usmerila v to, da bi pravila območja evra, kjer prebivalci ali podjetja transakcije v evrih v svoji ali drugi državi članici opravljajo pod enakimi pogoji, razširila tudi na preostale članice EU. Komisija napoveduje tudi več preglednosti in konkurence za storitve na področju pretvorbe valut, če potrošniki kupujejo blago ali storitve v valuti, ki ni njihova.

Debetna ali kreditna?

Banke opozarjajo še na razliko med stroški storitev pri uporabi debetne oz. kreditne kartice. Uporabnikom pa svetujejo še, naj preverijo mesečni limit, ki ga imajo na karticah, ki jih bodo uporabljali na poti. Poskrbijo naj tudi za varnost plačilnega sredstva, za kartice s posebnimi obveščevalnimi sms-sporočili, ter si shranijo kontakte centra za pomoč uporabnikom

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice